Să trăim ca-n Europa!

UE propune crearea unei platforme care să combată munca nedeclarată

UE propune crearea unei platforme care să combată munca nedeclarată

16/05/2015
|
0 Comments
|

Comisia pentru ocuparea forței de muncă de la Parlamentul European a votat la 14 mai curent propunerea Comisiei de a crea o platformă europeană pentru facilitarea cooperării între statele membre în vederea combaterii muncii nedeclarate. Aceasta duce la distorsiuni pe piața muncii și pierderi în finanțele publice prin neplata impozitelor și contribuțiilor sociale, ne-a spus raportorul Georgi Pirinski (S&D, Bulgaria) într-un interviu.

Munca nedeclarată este definită ca „orice activitate plătită, legală prin natură, dar nedeclarată autorităților publice”. În 2012, munca nedeclarată se ridica la 18,4% din PIB-ul UE27.

„Muncitorii nedeclarați sunt expuși des la condiții de muncă precare, printre care și exploatarea severă”, ne-a spus raportorul Georgi Pirinski (S&D, Bulgaria). „Există și alte consecințe serioase, precum competiția necinstită, care aduce beneficii companiilor ce profită de acest tip de muncă. În plus, există și pierderi serioase pentru finanțele publice, datorită neplății impozitelor și contribuțiilor sociale”, a adăugat dumnealui.

O platformă europeană pentru combaterea muncii nedeclarate

Domnul Pirinski crede că o platformă europeană ar aduce o valoare adăugată la nivel european, prin „discuții între experți și schimburi de experiență”. Platforma ar preveni și împiedica munca nedeclarată, încurajând transformarea acesteia în ocuparea declarată a forței de muncă.

Sursa: http://www.europarl.ro/ro/stiri_evenimente/stiri/2015/mai15/munca_nedeclarata.html;jsessionid=D063440931402E1940FF6D078E7C3507