Să trăim ca-n Europa!

UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei

UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei

19/12/2015
|
0 Comments
|

Șefii de stat și de guvern din UE au decis prelungirea cu șase luni a sancțiunilor împotriva Rusiei. Motivul: acordurile de pace de la Minsk nu au fost implementate pe deplin.

Decizia va deveni oficială luni, la ora 11:00 GMT, cu condiția ca niciun stat membru să nu-și schimbe poziția până atunci, conform Reuters.

Ultima dată, sancțiunile economice împotriva Rusiei au fost prelungite în vara acestui an, când UE a decis că ele vor fi ridicate doar în momentul în care vor fi îndeplinite pe deplin condițiile acordurilor de pace de la Minsk. Lucru care nu s-a întâmplat încă.

Condiționarea încetării sancțiunilor de implementarea acordurilor de pace a fost făcută pentru a-l determina pe președintele rus, Vladimir Putin, să-și folosească influența asupra separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei în vederea unei soluționări a conflictului. Cu toate acestea, se pare că Rusia i-ar fi sprijinit pe separatiștii cu arme și soldați, notează Spiegel Online.

Peste 9.000 de persoane și-au pierdut viața, din aprilie 2014, în conflictul din estul Ucrainei dintre forțele separatiste sprijinite de Moscova și trupele guvernamentale.

Sancțiunile impuse după anexarea ilegală a Crimeei vizează, printre altele, băncile de stat din Rusia, importul și exportul de arme, precum și sectorul petrolului și gazelor. Și SUA au impus sancțiuni Rusiei. În replică, Moscova a interzis importurile de produse alimentare din Uniunea Europeană.
Surse diplomatice de la Bruxelles, citate de Reuters, susțin că ar putea fi ultima dată când UE prelungește sancțiunile economice, în condițiile în care Franța și alte state membre doresc ca Moscova să fie implicată în lupta împotriva terorismului și în soluționarea războiului din Siria.

Sursa: euroactiv.ro