Să trăim ca-n Europa!

UE oferă 5 milioane de euro într-un proiect de abilitare a cetățenilor din Moldova

UE oferă 5 milioane de euro într-un proiect de abilitare a cetățenilor din Moldova

07/03/2019
|
0 Comments
|

ONG-uri din patru regiuni ale țării – Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia – vor primi granturi în valoare totală de 3,75 milioane de euro pentru contribuția lor la angajarea cetățenilor în procesul de planificare și prestare a serviciilor publice, monitorizarea autorităților publice, dar și implicarea activă în procesul decizional local în domeniul serviciilor publice. Acest lucru va avea loc prin intermediul proiectului „Abilitarea Cetățenilor din Republica Moldova”, acare are o valoare totală de 5 milioane de euro și este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), transmite IPN.

Cetățenii vor fi încurajați să abordeze problemele de mediu, de sănătate, să agreeze împreună cu autoritățile publice prioritățile și soluțiile respectivelor probleme. De asemenea, vor contribui la edificarea capacităților instituțiilor publice de a utiliza metode participative și incluzive în procesele de luare a deciziilor și elaborare a politicilor. Participarea și angajarea cetățenilor în procesul de planificare și livrare a serviciilor publice le va permite acestora să monitorizeze activitatea autorităților publice și să se implice activ în procesul decizional local. În cadrul proiectului se dorește implicarea a cel puțin 18 ONG-uri și 1800 de cetățeni care să participe la planificarea politicilor publice locale.

Christina Otto, manager de proiect la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a menționat că este important ca cetățenii implicați în procesul de luare a deciziilor să garanteze prin această participare că deciziile luate vor răspunde necesităților populației. Furnizarea unor servicii publice locale calitative înseamnă și implicarea grupurilor sociale în procesele de luare a deciziilor. Se are în vedere grupuri diferite, precum și grupuri vulnerabile, tineretul, persoane în vârstă, grupuri etnice, religioase. Christina Otto consideră că este important să crească gradul de conștientizare a ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă a țării, mai ales în ceea ce privesc temele legate de mediu, furnizarea apei, sanitație, managementul deșeurilor solide, eficiența energetică.

Marco Gemmer, reprezentantul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat că se dorește implicarea ONG-urilor la inițiativele care țin de aprovizionarea cu apă și managementul deșeurilor solide. Reprezentantul Delegației UE mizează că prin intermediul proiectului va avea loc o mai mare democratizare la nivel local, iar ONG-urile locale vor avea astfel oportunități mai solide de dezvoltare.

Proiectul va fi implementat până la sfârșitul anului 2021.

Sursa:ipn.md