Să trăim ca-n Europa!

UE nu reușește să coordoneze deschiderea granițelor din cauza concurenței turistice- oficial belgian

UE nu reușește să coordoneze deschiderea granițelor din cauza concurenței turistice- oficial belgian

07/06/2020
|
0 Comments
|

Uniunea Europeană nu poate să se coordoneze pentru redeschiderea frontierelor întrucât țările au intrat într-o formă de concurență turistică, a declarat sâmbătă șeful diplomației belgiene, Philippe Goffin.

„Noi suntem printre solicitanții unei astfel de coordonări, dar nu funcționează. Anumite țări au intrat într-o formă de concurență turistică”, a declarat el într-un interviu pentru cotidianul La Libre Belgique, relatează Agerpres.

Miniștrii de interne au încercat să ajungă vineri la un acord pentru redeschiderea coordonată a frontierelor interne și externe ale UE, închise din luna martie pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Majoritatea statelor a acceptat data de 15 iunie pentru ridicarea controalelor și a restricțiilor de circulație instituite în cadrul spațiului Schengen, dar unele state preferă să decidă singure.

„Atunci când Italia anunță prima redeschiderea frontierelor sale pe 3 iunie, face asta și pentru a lansa un apel către turiști”, a subliniat ministrul belgian.

„Fiecare a gestionat această criză într-un mod foarte autonom, pentru că situația nu este la fel peste tot”, a explicat el.

„Marele ducat al Luxemburgului nu și-a închis niciodată frontierele. Germania și-a închis foarte strict frontierele, după care a fost printre primele care a pledat pentru redeschidere. Noi, belgienii, am pledat pentru coerență europeană. Asta, în mod evident, nu a fost posibil”, și-a exprimat el regretul.

„În ceea ce privește redeschiderea frontierelor UE spre exterior, Belgia va lua o decizie în lumina recomandărilor Comisiei Europene. Rămân optimist în privința capacității Europei de a anunța o dată comună”, a conchis el.

Interdicția călătoriilor neesențiale spre UE instituită pe 17 martie a fost prelungită până la sfârșitul lunii iunie pentru a permite buna pregătire a unei deschideri progresive a frontierelor externe.

Însă Grecia, a cărei economie depinde de turism, și-a anunțat decizia de a relua călătoriile aeriene de la 15 iunie într-o serie de țări terțe precum Australia, China și Coreea de Sud.

SURSA: euroactiv.ro