Să trăim ca-n Europa!

UE, nou plan de asistență pentru Republica Moldova

UE, nou plan de asistență pentru Republica Moldova

01/02/2021
|
0 Comments
|

Misiunea Uniunii Europene, formată din reprezentanții Serviciului European de Acțiune Externă și ai Comisiei Europene, și-a început astăzi activitatea de identificare a domeniilor prioritare, care vor fi incluse în noul Plan Indicativ Multianual 2021 – 2027 al UE pentru R. Moldova. 

Astfel, prim-ministrul Aureliu Ciocoi a confirmat că Republica Moldova sprijină cele 5 domenii prezentate de Comisia Europeană în comunicarea UE privind politica Parteneriatului Estic post-2020, printre care se numără reziliența economică, supremația legii și securitate, mediul înconjurător, transformarea digitală și societate inclusivă. Acestea urmează a fi adoptate oficial de viitorul Summit al Parteneriatul Estic din anul curent.

Totodată, premierul interimar a mai punctat că viitorul cadru va trebui să îmbine necesitățile urgente aferente redresării economiei și priorități de dezvoltare de lungă durată. Printre direcțiile importante de implementare au fost discutate asemenea domenii precum: statul de drept, reziliența economică, eficiență energetică și securitate, agricultură, educație, sănătatea, gestionarea deșeurilor și alte domenii prioritare.

Pe parcursul acestei săptămâni, vor avea loc consultări cu mai multe instituții naționale, printre care Ministerul Finanțelor (în calitatea sa de autoritate națională de coordonare a asistenței externe), Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Justiției, Curtea de Conturi și Biroul politici pentru reintegrare.

Noul Program Indicativ Multianual este documentul de programare care va reflecta asistența financiară prevăzută pentru R. Moldova și prioritățile sectoriale care vor fi susținute pentru următorii șapte ani din partea UE.

SURSA: infoprut.ro