Să trăim ca-n Europa!

UE își menține angajamentul față de Republica Moldova

UE își menține angajamentul față de Republica Moldova

20/11/2015
|
0 Comments
|

Mayr-Harting, director general pentru Europa şi Asia Centrală din cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă, şi-a exprimat convingerea că instituțiile europene vor rămâne angajate plenar în susţinerea Republicii Moldova și implementarea Acordului de Asociere și Zonei de Comerţ Liber, subliniind că Uniunea Europeană este interesată de stabilizarea situaţiei din țara noastră.
Declaraţia a fost făcută în cadrul vizitei viceprim-ministrul, ministrul în exerciţiu al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, la Bruxelles, întreprinsă la 19 noiembrie curent.
Oficialul european a menționat şi necesitatea continuării reformelor în beneficiul cetățenilor.
În cadrul întrevederii cu Thomas Mayr-Harting, director general pentru Europa şi Asia Centrală din cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă, au fost discutate priorităţile de pe agenda RM-UE şi situaţia politică din Republica Moldova.
La Bruxelles Natalia Gherman a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai instituţiilor europene şi membri ai Parlamentului European. Discuţiile cu Christian Danielsson, director general pentru politica de vecinătate și negocierile pentru extindere din cadrul Comisiei Europene, s-au axat, în special, pe evaluarea rezultatelor primului an de la implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Dl Danielsson a subliniat importanţa încheierii acordului cu FMI în vederea continuării realizării programelor europene de asistență. De asemenea, a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea Comunicării cu privire la politica europeană de vecinătate, publicată recent de UE. La rândul său, ministrul în exerciţiu Natalia Gherman a informat despre situaţia actuală în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, subliniind importanța continuării negocierilor în formatul 5+2 și menținerii accesului preferințial al companiilor din regiunea transnistreană la piețele europene.

Despre ultimele evoluții social-politice din țără, situația regională și sprijinul acordat Republicii Moldova de către Parlamentul European oficialul moldovean a purtat discuţii cu eurodeputaţii Elmar Brok, Petras Austrevicius și Jacek Saryusz-Wolski.