Să trăim ca-n Europa!

UE este alături de poporul din Belarus și lucrează la sancțiuni împotriva celor vinovați de violențe împotriva protestatarilor și de fraudarea alegerilor

UE este alături de poporul din Belarus și lucrează la sancțiuni împotriva celor vinovați de violențe împotriva protestatarilor și de fraudarea alegerilor

17/08/2020
|
0 Comments
|

Uniunea Europeană (UE) este alături de poporul din Belarus, care își dorește o schimbare imediată, și lucrează la sancțiunile împotriva celor vinovați de violențe împotriva protestatarilor pașnici și de fraudarea alegerilor, a transmis Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, pe fondul demonstrațiilor masive de duminică. 

Duminică, 16 august, a avut loc cel mai mare miting din istoria modernă din Belarus. Sute de mii de belaruși au ieșit în stradă în întreg Belarusul pentru a participa la „Marșul Libertății”, o manifestație pașnică la care au participat lideri ai opoziției, cercetători, oameni de afaceri, jurnaliști și sute de mii de persoane care își doresc o schimbare democratică.

Potrivit șefului diplomației UE, aceste demonstrații pașnice au avut „cerințe clare”: eliberarea tuturor persoanelor reținute ilegal, urmărirea penală a celor responsabili de brutalitatea poliției și organizarea de noi alegeri prezidențiale.

În plus „numerele (celor ieșiți în stradă, n.r.)  arată clar că populația din Belarus vrea schimbare și o vrea acum. UE este alături de ei”, a precizat Josep Borrell.

De asemenea, acesta a declarat că „delegația Uniunii Europene în Belarus a transmis așteptările noastre autorităților” din această țară în ceea ce privește investigarea completă și transparentă a tuturor abuzurilor raportate, inclusiv a condițiilor inumane și de tratament în locurile de detenție, pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili.

În același timp, precizează Înaltul Reprezentant, „așa cum au convenit miniștrii de externe ai UE la recenta noastră conferință video, UE lucrează la plasarea pe lista de sancțiuni a celor responsabili de violență, represiunea protestelor pașnice și falsificarea rezultatelor alegerilor”.

Josep Borrell a mai adăugat că îi va informa pe liderii din statele membre în legătură cu progresele privind inițiativele UE în privința Belarusului la reuniunea prin videoconferință a Consiliului European convocat de urgență de președintele Charles Michel, miercuri, 19 august.

Amintim că, în urma videoconferinței miniștrilor de externe din statele membre, de vineri, s-a convenit că Uniunea Europeană este pregătită să medieze între puterea de la Minsk, opoziție și societatea civilă pentru detensionarea crizei politice care a degenerat în tulburări violente. De asemenea, miniștrii au convenit să revină la revizuirea relațiilor UE-Belarus în cadrul viitoarei lor reuniuni informale din perioada 27-28 august, însă aceast subiect este foarte probabil să fie discutat mai devreme, miercurea aceasta. 

Sursa: caleaeuropeana.ro