Să trăim ca-n Europa!

UE condamnă din nou Rusia pentru reprimarea societății civile după catalogarea mai multor ONG-uri ca „indezirabile”

UE condamnă din nou Rusia pentru reprimarea societății civile după catalogarea mai multor ONG-uri ca „indezirabile”

02/07/2021
|
0 Comments
|

Uniunea Europeană condamnă din nou Rusia pentru reprimarea societății civile după catalogarea mai multor ONG-uri ca „indezirabile”, se arată într-un comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE). 

SEAE transmite că recentele decizii luate de Procuratura Generală a Rusiei de a cataloga mai multe organizații neguvernamentale, inclusiv Společnost Svobody Informace (Societatea pentru libertatea de informare), cu sediul la Praga, drept „organizații indezirabile” reprezintă cea mai recentă confirmare a disprețului autorităților ruse față de o societate civilă vibrantă și independentă.

„Niciuna dintre activitățile acestor ONG-uri nu justifică astfel de măsuri”, este de părere serviciul diplomatic european.

Acesta reamintește că Uniunea Europeană a condamnat în mod repetat legislația rusă privind „organizațiile indezirabile” și „agenții străini”.

„Ambele legi contravin obligațiilor internaționale și angajamentelor Rusiei în domeniul drepturilor omului și au un impact negativ asupra activității societății civile din Rusia”.

În context, UE își exprimă sprijinul pe deplin rolul-cheie jucat de ONG-urile independente în dezvoltarea înțelegerii reciproce dincolo de frontiere și în îmbunătățirea relațiilor dintre țări. „Este esențial să se promoveze un mediu deschis și favorabil incluziunii pentru dezvoltarea acestora”, punctează SEAE.

Astfel, UE solicită autorităților ruse să revină asupra acestor decizii și să contribuie la promovarea contactelor interumane în beneficiul atât al Rusiei, cât și al Uniunii Europene.

SURSA: caleaeuropeana.ro