Să trăim ca-n Europa!

UE a subestimat reacția Rusiei la planurile de integrare europeană a Ucrainei

UE a subestimat reacția Rusiei la planurile de integrare europeană a Ucrainei

Marea Britanie și Uniunea Europeană în ansamblu au apreciat “catastrofal de gresit” starea de spirit a Kremlinului în ajunul crizei din Ucraina, se spune în raportul foarte critic a Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Lorzilor din Parlamentul britanic.

Uniunea Europeană a subestimat profunzimea cu care va reacționa Rusia la planurile de integrare europeană a Ucrainei, iar Marea Britanie nu a dat dovadă de o “implicare suficient de activă sau semnificativă” în eforturile de soluționare a crizei, sunt de părere lorzii.

Motivul pentru această concluzie, lorzii o văd în reducerea bugetului, care a dus la reducerea numărului de specialiști in problema Rusiei la Ministerul britanic de externe, care să efectueze lucrări de analiză. Membrii Comisiei au menționat, că procese similar au avut loc și în alte țări europene.

Prea mult timp relațiile dintre UE și Moscova au fost edificate pe “ipoteza optimistă”, că Rusia a evoluat într-o țară democratică. Din acest motiv, atunci când, în 2013 s-a ajuns la semnarea Acordului de asociere dintre Ucraina și UE, nimeni din Europa nu se aștepta că Kremlinul va trata acest fapt atăt de ostil. Astfel, nimeni din UE nu a fost pregătit și nu știa cum să răspundă la actiunile Moskovei.

Sursa http://www.bbc.co.uk/russian/uk/2015/02/150219_lords_russia_ukraine