Să trăim ca-n Europa!

UE a lansat un nou proiect pentru a ajuta Moldova și alte țări din ”Parteneriatul Estic” să lupte împotriva crimei organizate.

UE a lansat un nou proiect pentru a ajuta Moldova și alte țări din ”Parteneriatul Estic” să lupte împotriva crimei organizate.

29/07/2020
|
0 Comments
|

Potrivit portalului ”EU Neighbours”, proiectul TOPCOR, în valoare de 6 mln euro, vine în  susținerea țărilor partenere estice (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina) în lupta lor împotriva crimei organizate. Acesta a fost lansat de către Comisia Europeană și Agenția Uniunii Europene pentru formare în aplicarea legii (CEPOL). „Suntem mândri că contribuim la lupta împotriva criminalității organizate atât în țările partenere, cât și în UE”, a declarat directorul pentru Parteneriatul Estic la Comisia Europeană, Lawrence Meredith. „Rețelele criminalității organizate funcționează fără a ține cont de frontierele naționale, iar cooperarea sporită poate face ca criminalitatea să nu fie o afacere profitabilă”, a adăugat el. Proiectul TOPCOP are ca scop îmbunătățirea eficacității operaționale în țările partenere estice. De asemenea, el va consolida legătura dintre instruirea în domeniul aplicării legii și va oferi o imagine actualizată a criminalității organizate în regiune. Proiectul va crea rețele de centre de coordonare pentru consolidarea capacității în vederea înlăturării, în mod eficient, a decalajelor existente între instruirea în domeniul aplicării legii și eforturile operaționale de aplicare a legii. De asemenea, proiectul va ajuta la identificarea nevoilor de pregătire existente care pot fi satisfăcute prin instruiri regionale pe subiecte concrete, bazate pe dovezi și puncte generale. Pentru a sprijini cooperarea internațională în domeniul aplicării legii, proiectul va folosi experiența de lungă durată a CEPOL și Europol în evaluarea și furnizarea nevoilor de instruire în domeniul aplicării legii și analizarea datelor despre infracțiuni. Proiectul va fi implementat în decurs de 4 ani, Comisia Europeană a alocat în acest scop 6 mln euro.

Sursa: InfoMarket