Să trăim ca-n Europa!

UE- 60. Președintele PE: „Nu e suficient să re-pictăm fațada. Sunt necesare schimbări profunde”

UE- 60. Președintele PE: „Nu e suficient să re-pictăm fațada. Sunt necesare schimbări profunde”

25/03/2017
|
0 Comments
|

Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a avut un discurs ce îndeamnă la unitate și la o reformare a Uniunii, acuzând birocrația prea mare. „UE e încă incompletă, distantă față de problemele concrete, ineficace și prea birocratică”.

„O victorie a libertății” este ceea ce sărbătoresc cei 27 de membri ai Uniunii Europene prezenți la Roma pentru a celebra cei 60 de ani de existență. Așa și-a început discursul Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.

Acesta a vorbit despre nevoia de a rămâne uniți, despre ceea ce a realizat bun Uniunea Europeană, dar și de nevoia unei schimbări în folosul cetățenilor europeni.

Iată principalele idei din discursul președintelui Parlamentului European:

Dorința de libertate ne-a făcut să renaștem din cenușa războiului.O libertate pentru care am plătit un greu preț, și de care ne-am bucurat și datorită celor care, de dincolo de ocean, au venit să se sacrifice pentru noi.
Asidui, ajutați de Planul Marshall, ne-am recâștigat libertatea de a munci și de a ne putea construi viitorul și casele.
Libertatea stă la baza marelui spațiu economic conturat de tratatele pe care le celebrăm astăzi.
Marea noastră aventură a început aici, în această sală, la 25 martie 1957. Așezați împreună, la aceeași masă, am muncit dur pentru a ne elibera din capcana naționalismelor.
Cei de atunci văzuseră pe viu ororile și ruinele lăsate, de două ori în doar câteva decenii, de înfruntările naționalismelor noastre. Visul unei Europe unite ne-a indicat calea de urmat pentru a lăsa definitiv în urmă coșmarul războiului.
Am contribuit la ieșirea din noaptea dictaturii a atâtor țări de pe continentul nostru.
Cei care au trăit privarea de libertate care a sufocat continentul cândva știu că Uniunea noastră e o cucerire prețioasă, însă nu trebuie să ne culcăm niciodată pe lauri.
Prin politica de coeziune am vrut să nu lăsăm pe nimeni deoparte.
Trebuie să continuăm acest mare șantier, să descătușăm întregul potențial rămas până acum fără formă, în privința pieței digitale, a creditelor, a energiei. Să nu uităm niciodată cât ne poate costa non-Europa, și nu numai economic.
Nu ne-au părăsit puterile pentru Europa noastră, însă vrem să funcționeze mai bine. Au fost multe erori.
Uniunea e încă incompletă, adesea distantă față de problemele concrete, divizată, ineficace și prea birocratică.
Ca Președinte al Parlamentului, unica instituție aleasă direct de europeni, sunt îngrijorat de faptul că acest lucru face ca cetățenii să-și piardă din ce în ce mai mult interesul.
Nu putem spera un nou început dacă nu apropiem Europa de oameni. Aceasta este prioritatea mandatului meu.
Nu e suficient să re-pictăm fațada. Sunt necesare schimbări profunde. Avem nevoie de instrumente pentru a răspunde neliniștilor celor care nu găsesc de muncă, angoasei tinerilor care nu-și pot face planuri de viitor, temerilor celor care se simt amenințați de terorism sau de imigrația clandestină, dar și celor care ne cer să afirmăm cu tărie, în interiorul și în afara granițelor noastre, valorile în care ne recunoaștem.
O Europă mai concretă, o Europă a faptelor.
De aceea, astăzi nu este un moment al complacerii în autosatisfacție și al retoricii festive. Declarația pe care o semnăm acum reprezintă un angajament politic clar pe care ni-l luăm față de cetățeni, la care subscriu toate cele 27 de state membre și conducerea instituțiilor UE.
Niciun stat european nu are suficientă putere pentru a negocia de unul singur cu SUA, China, Rusia sau India. Suveranitatea ne-o putem exercita cu adevărat doar împreună.
Trebuie să continuăm să promovăm o mai mare deschidere a piețelor, punând capăt concurenței neloiale. Ca și piața noastră internă, și cea globală trebuie să asigure o libertate în cadrul regulilor și să nu se transforme într-o junglă.
Aici, acum, în această sală, trebuie să dăm un nou start marelui proiect al unei apărări comune. Este cel mai bun mod de a aduce un omagiu concret părinților noștri fondatori.
Astăzi e o zi de sărbătoare și de mândrie pentru Europa. Suntem în avangarda mondială a protecției drepturilor și suntem singurul continent unde nu există pedeapsa cu moartea.
Suntem mult mai mult decât o piață și o monedă. Frontierele și identitatea noastră sunt legate de aceste idealuri de libertate, prosperitate și pace.
Însă trebuie să reflectăm la erorile pe care le-am făcut și să schimbăm această imagine a unei Europe abstracte și ineficiente. E unicul mod de a reda tinerilor noștri sentimentul apartenenței la un grandios proiect. Să facem ca visul lor de o Europă și o lume mai bună să devină realitate.

Sursa> euroactiv.ro