La 25 martie, liderii UE se vor întruni la Roma pentru a sărbători cea de a 60-a aniversare a Tratatelor de la Roma, care au fost semnate în această zi, în 1957.
Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, va participa la summitul de la Roma, în cadrul căruia vor fi organizate mai multe evenimente pentru a marca această ocazie și pentru a reflecta la viitorul comun al Europei.
Tratatele de la Roma – semnate de cele șase state membre fondatoare – au deschis calea pentru Uniunea Europeană așa cum o cunoaștem astăzi: un continent reunificat și pacificat, întemeiat pe valorile solidarității, democrației și statului de drept. Piața unică garantează libertatea de alegere și de circulație, creștere economică și prosperitate pentru 500 de milioane de cetățeni. UE este cel mai extins bloc comercial din lume și cel mai mare donator de ajutor umanitar și pentru dezvoltare. Această aniversare este o ocazie pentru a privi înapoi la realizările noastre colective și pentru a discuta viitorul UE cu 27 de membri. În urma prezentării Cărții albe a Comisiei privind viitorul Europei, liderii UE ar trebui să adopte Declarația de la Roma, care va include realizările de până acum ale Uniunii, provocările actuale și angajamentul de a depune eforturi în vederea unității cu 27 de state membre și de a consolida acțiunile comune în domeniile de politică esențiale, în beneficiul cetățenilor.
Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Părinții și bunicii noștri au întemeiat această Uniune având o viziune comună: să nu mai fie niciodată război. Era convingerea lor fermă că înlăturând barierele, lucrând împreună – și nu unii împotriva altora – devenim cu toții mai puternici. Istoria a dovedit că au avut dreptate. Timp de 60 de ani, valorile pe care s-a construit această Uniune nu s-au schimbat: pacea, libertatea, toleranța, solidaritatea și statul de drept ne apropie și ne unesc. Acestea nu trebuie considerate de la sine înțelese și trebuie să ne luptăm pentru ele în fiecare zi. Democrația, diversitatea și presa noastră independentă și liberă constituie pilonii Europei – nicio persoană sau instituție nu este mai presus de lege. Uniunea Europeană ne-a îmbunătățit viața. Trebuie să ne asigurăm că va continua să facă acest lucru și pentru cei care vor veni după noi. Pentru moment, toate drumurile duc la Roma. După Roma și oricum ar fi pavată, există o singură cale de urmat: unitatea europeană.”
La 1 martie, înaintea summitului de la Roma, Comisia a lansat o dezbatere paneuropeană odată cu Cartea albă privind viitorul Europei, care le va permite cetățenilor și liderilor să își contureze viziunea asupra UE cu 27 de membri. Cartea albă prezintă posibile scenarii pentru viitorul Europei. În urma reuniunii informale a celor 27 de șefi de stat sau de guvern care a avut loc la 10 martie, la Bruxelles, summitul de la Roma este următoarea ocazie în care liderii UE să continue discuția privind aceste aspecte. La Roma, liderii vor semna o declarație, elaborată în comun de președinții Tusk și Juncker și de prim-miniștrii Muscat și Gentiloni.
Declarația de la Roma marchează începutul unui proces. După summitul de la Roma, Comisia va prezenta o serie de documente de reflecție privind aspecte-cheie pentru Europa: (1) dezvoltarea dimensiunii sociale a Europei; (2) aprofundarea uniunii economice și monetare; (3) valorificarea oportunităților oferite de globalizare; (4) viitorul apărării europene și (5) viitorul finanțelor UE. Aceste idei vor fi dezvoltate în discursul președintelui Juncker privind starea Uniunii din septembrie 2017, înainte să se poată trage primele concluzii cu ocazia Consiliului European din decembrie 2017. Astfel se va putea decide asupra acțiunilor ulterioare, care să fie întreprinse în timp util pentru alegerile parlamentare europene din iunie 2019.
De asemenea, Comisia va organiza, în lunile următoare, dezbateri publice cu Parlamentul European și cu statele membre, precum și consultări online, astfel încât cetățenii Europei să își exprime punctul de vedere și să aibă posibilitatea de a face schimb de opinii cu privire la viitorul Europei, prin intermediul reprezentanțelor Comisiei și al unui site web special, care va fi lansat la 25 martie. Acestea sunt câteva dintre etapele-cheie ale procesului referitor la Cartea albă.
Evenimentele organizate de Comisie la Roma
În cooperare cu autoritățile italiene, Comisia organizează la Roma mai multe evenimente la nivel înalt pentru a marca această aniversare și pentru a discuta despre trecutul, prezentul și viitorul Europei.
• Ziua digitală (23.3), Palazzo Doria Pamphilj: vicepreședintele Andrus Ansip și comisarul Günther Oettinger se întâlnesc cu miniștri și lideri ai sectorului industrial din UE pentru a încuraja cooperarea și a pregăti mai bine societățile noastre și economia în vederea valorificării întregului potențial oferit de transformarea digitală a Europei. Se așteaptă ca statele membre să își asume angajamente privind calculul de înaltă performanță, mobilitatea conectată, digitalizarea industriei și ocuparea forței de muncă în sectorul digital.
• Seminarul Jean Monnet pe tema „Viitorul Europei: un angajament pentru tine(ret)” (23.3-24.3), Hotel Quirinale: peste 100 de profesori Jean Monnet, factori de decizie, jurnaliști, membri ai societății civile, reprezentanți ai asociațiilor de tineret și studenți vor dezbate viitorul UE și necesitatea de a implica mai mult tinerele generații în construcția proiectului european.
• Dialog cu cetățenii (24.3), Acquario di Roma: Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Federica Mogherini și Joseph Muscat, prim-ministrul Maltei, care deține în prezent Președinția Consiliului, vor organiza un dialog cu cetățenii, la care vor participa mai multe sute de tineri europeni, inclusiv studenți Erasmus care învață în acest moment la Roma.
• Întâlnire cu partenerii sociali (24.3), Palazzo Chigi: președintele Juncker, vicepreședintele Dombrovskis și comisarul Thyssen, alături de președinții Consiliului European și Parlamentului European se vor întâlni cu sindicatele și asociațiile de întreprinderi, în cadrul unui eveniment găzduit de prim-ministrul italian.
• Forum și concert (24.3), Universitatea La Sapienza: „La mulți ani, Europa – reorientarea Europei”.
• Concert al Orchestrei de Tineret a UE (25.3), Villa Medici: „Sunetul unui vis”.
Context
Tratatele de la Roma au instituit o piață comună în care persoanele, bunurile, serviciile și capitalul pot circula liber și au creat condiții de prosperitate și stabilitate pentru cetățenii europeni. Având la bază această structură și valorile comune ale democrației, statului de drept și respectării drepturilor omului, Uniunea s-a extins și a reunit continentul după căderea Zidului Berlinului, asigurând prosperitate, bunăstare socială și economică și sustenabilitate pentru 500 de milioane de cetățeni.
UE este în prezent un loc în care cetățenii europeni se pot bucura de o diversitate unică de cultură, idei și tradiții. Europenii și-au construit legături de durată unii cu alții și pot călători, studia și lucra dincolo de frontierele naționale. Europa este în avangarda egalității dintre femei și bărbați, rata ocupării forței de muncă de către femei atingând în prezent cel mai ridicat nivel din istorie. 6,5 milioane de europeni lucrează în prezent în alt stat membru al UE. 1,7 milioane de europeni traversează în fiecare zi o frontieră pentru a lucra în alt stat membru. 9 milioane de tineri europeni au beneficiat de programul Erasmus de schimburi educaționale, profesionale și în materie de formare.
În 2017, cu ocazia celei de a 60-a aniversări a tratatelor, putem, de asemenea, să afirmăm că pentru prima dată în zece ani creșterea economică a revenit în toate statele membre. Euro – moneda comună în 19 din cele 28 de state membre ale UE – este utilizată în fiecare zi de 338,6 milioane de persoane. Uniunea Europeană a devenit cel mai mare bloc comercial din lume. Exporturile totale ale UE-27 se ridică la aproximativ 5,8 mii de miliarde EUR. Acestea reprezintă peste o treime din valoarea totală a exporturilor mondiale, de peste două ori și jumătate exporturile Chinei și de peste trei ori exporturile SUA. UE este cel mai mare partener comercial pentru 80 de țări. Fiecare miliard de euro suplimentar reprezentând exporturi sprijină 15 000 de locuri de muncă în întreaga UE.
Cartea albă prezentată de Comisia Europeană la 1 martie oferă cinci scenarii pentru evoluția Uniunii până în 2025:
• „Continuând pe același drum”: UE-27 se axează pe realizarea agendei sale de reforme pozitive;
• „Accent exclusiv pe piața unică”: UE-27 s-ar axa pe piața unică, întrucât numărul domeniilor de politică în care cele 27 de state membre nu sunt în măsură să ajungă la o poziție comună este tot mai mare;
• „Cei care doresc mai mult realizează mai mult”: UE-27 își desfășoară activitatea ca și acum, dar statele membre care își doresc acest lucru ar putea coopera mai strâns în anumite domenii;
• „Mai puțin, dar mai eficient”: accentul se pune pe obținerea de rezultate mai multe și mai rapide în anumite domenii de politică, acționând mai puțin în altele;
• „Mult mai mult, împreună”: statele membre decid să pună în comun mai multe competențe, resurse și puteri decizionale în toate domeniile.
Scenariile acoperă o gamă de posibilități și au un caracter ilustrativ. Ele nu se exclud reciproc și nu sunt exhaustive.
Sursa: Comisia Europeană, Comunicat de presă