Să trăim ca-n Europa!

U.E.Premierul pro-rus al Slovaciei, țară membră UE și NATO, sugerează că Ucraina ar trebui să cedeze o parte din teritoriul său pentru a pune capăt războiului ilegal și neprovocat declanșat de Rusia

U.E.Premierul pro-rus al Slovaciei, țară membră UE și NATO, sugerează că Ucraina ar trebui să cedeze o parte din teritoriul său pentru a pune capăt războiului ilegal și neprovocat declanșat de Rusia

21/01/2024
|
0 Comments
|

Robert Fico, premierul pro-rus al Slovaciei, a declarat sâmbătă că singura modalitate de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei este ca partea ucraineană să cedeze o parte din teritoriul său invadatorilor ruși și și-a reiterat opoziția față de aderarea Ucrainei la NATO, informează Politico Europe.

”Trebuie să existe un fel de compromis”, a declarat Fico sâmbătă la postul public de televiziune slovac RTVS, potrivit presei. ”La ce se așteaptă? Că rușii vor părăsi Crimeea, Donbas și Luhansk? Este nerealist”, a continuat acesta, arătând prin poziția sa că este de acord cu încălcarea dreptului internațional și cu sfidarea unei ordini internaționale bazate pe reguli, afirmație cu atât mai îngrijorătoare cu cât vine din partea unui lider al unei țări membre UE și NATO.

Prim-ministrul pro-rus a preluat puterea în decembrie, după ce partidul său populist de stânga Smer a câștigat alegerile din septembrie cu promisiunea de a nu mai trimite arme în Ucraina, de a bloca potențiala aderare a Kievului la NATO și de a se opune sancțiunilor impuse Rusiei.

Fico a reiterat sâmbătă că se va opune aderării Ucrainei la NATO dacă va fi necesar, declarații susținute înaintea unei întâlniri planificate pe care o va avea miercuri cu premierul ucrainean Denys Shmyhal.

”Îi voi spune că sunt împotriva aderării Ucrainei la NATO și că mă voi opune prin veto”, a spus Fico, referindu-se la Shmyhal. ”Ar fi pur și simplu o bază pentru al treilea război mondial, nimic altceva”, a continuat acesta.

”Ucraina nu este o țară independentă și suverană”, a mai spus Fico, ci ”sub influența și controlul total al Statelor Unite”.

”Voi confirma că nu va primi nicio armă” din partea guvernului slovac, a completat Fico, acuzând Ucraina că este ”una dintre cele mai corupte națiuni din lume”.

Săptămâna trecută, premierul slovac și-a exprimat sprijinul pentru decizia din decembrie a premierului ungar Viktor Orban de a bloca un sprijin pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro.

”Nu voi fi niciodată de acord ca o țară să fie pedepsită pentru că a luptat pentru suveranitatea sa. Nu voi fi niciodată de acord cu un astfel de atac asupra Ungariei”, a declarat Fico marți, în timpul unei conferințe de presă comune cu Orban desfășurată la Budapesta.

Ministerul Culturii din Slovacia a anunțat că va relua cooperarea cu Rusia și Belarus, după suspendarea acesteia în martie 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Sursa: caleaeuropeana.ro