Să trăim ca-n Europa!

(Video) TV Moldova-1. Un an de la semnarea Acordului de Asociere RM - UE: bilanț preliminar

(Video) TV Moldova-1. Un an de la semnarea Acordului de Asociere RM – UE: bilanț preliminar

27/06/2015
|
0 Comments
|

Astazi se împlinește un an de la semnarea la 27 iunie 2014 a Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb (DCFTA) dintre Republica Moldova și Uniunea Europeana. După expirarea Acordului de Parteneriat și Cooperare semnat de părți la inceputul anilor 90, actualul cadru plasează relațiile moldo-comunitare pe o treaptă calitativ nouă. Noul acord presupune asocierea politică a țării noastre și integrarea economică în piața unică europeană.

Acum un an la Bruxelles, președintele de atunci al Uniunii Europene Herman Van Rompuy, declara, că “ noul acord este o piatră de temelie în istoria relațiilor noastre ți a întregii Europe. Această semnare este un punct de sosire după doua decenii de edificare a relațiilor noastre. Dar si un punct de pornire, care deschide o nouă oportunitate pentru colaborare cu UE.

La un an de la semnare TV Moldova -1 te invită să urmărești la Vectorul European, din 27 iunie curent, ora 22.20, interviul cu Pirrka Tapiola, seful Delegatiei Uniunii Europene în RM, care împreună cu autorul proiectului, jurnalista Ludmila Barba, face un bilanțul preliminar al situației în țara noastră pe diverse segmente.

Tot postul public TV îți propune și interviul cu Daniels Pavļuts, consilier EUHLPAM la MEC la “Acordul de Asociere RM – UE: de la A la Z” (27 iunie, ora 15.20), despre relatiile economice moldo-comunitare, oportunitățile Acordului de Liber Schimb și măsurile ce urmeaza să fie întreprinse pentru a ieși din recesiune.

Misiunea Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova (EUHLPAM) este un proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. Misiunea sprijină Guvernul în implementarea agendei de reformă în domeniul integrării europeane, în special în dezvoltarea capacităților de implementare a Acordului de Asociere, care include Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, precum și a Planului de Acțiuni pentru Liberalizarea Vizelor.Misiunea și-a început activitatea în ianuarie 2010, cu un mandat curent pîna în luna iunie 2015.