Să trăim ca-n Europa!

Turneul lui Macron în Europa Centrală și de Est arată că liderul francez se ține de promisiuni

Turneul lui Macron în Europa Centrală și de Est arată că liderul francez se ține de promisiuni

20/08/2017
|
0 Comments
|

Președintele francez Emmanuel Macron va începe, săptămâna viitoare, un scurt turneu în Europa Centrală și de Est, în care va discuta problema lucrătorilor est-europeni care muncesc în Franța.

Liderul de la Elysee va călători în Austria, România și Bulgari, unde va încerca să le arate aliaților europeni că nu are ochi doar pentru Germania, dar și că nu a renunțat la un angajament electoral-cheie: schimbarea Uniunii Europene astfel încât să fie mai “protectivă” față de cetățenii săi.

Toate aceste încercări ale șefului statului francez stau și în spatele încercării acestuia de a combate populismul și euroscepticismul.

Președintele francez a promis că-și va petrece o parte din vară într-un tur al capitalelor europene pentru a-și explica propunerile de îmbunătățire a UE și de apărare a impulsionării reformării directivei controversate a blocului privind detașarea muncitorilor, pe care a catalogat-o ca fiind nedreaptă în campania electorală. Cu toate acestea, Macron are un program limitat, cu doar trei opriri planificate – Austria, România și Bulgaria – în timp ce alți doi lideri UE – Cehia și Slovacia – trebuie să se călătorească pentru a se întâlni cu președintele francez.

Emmanuel Macron se va întâlni, miercuri, cu cancelarul austriac Christian Kern, precum și cu prim-ministrul ceh Bohuslav Sobotka și cu Robert Fico din Slovacia. A doua zi, la București, acesta se va întâlni cu președintele României Klaus Iohannis și cu prim-ministrul Mihai Tudose. Apoi, pe 25 august, se va întâlni cu președintele Rumen Radev și cu premierul Boyko Borisov la Varna, Bulgaria.

Un consultant al președintelui Franței a insistat că această călătorie “are și o dimensiune simbolică: Macron dorește să arate intenția Franței de a restrânge legăturile cu fosta Europă de Est după ani de neglijare “sub președințiile lui Nicolas Sarkozy și François Hollande”.
Vizita vine într-un moment în care pozițiile lui Macron asupra mai multor probleme au provocat multe guverne din Europa de Est – nu doar opoziția sa față de ușurința cu care lucrătorii pot fi trimiși în alte state din bloc, ci și hotărârea de a-și baza politica europeană în jurul axei franco-germane și avertismentele sale către țări precum Polonia și Ungaria, cărora le-a transmis că Europa se bazează pe valori comune și “nu este doar un supermarket”, comentează Politico.

“Există multe lucruri comune pe care le putem găsi în legătură cu problema muncitorilor detașați cu guvernele pe care le întâlnim săptămâna viitoare, chiar dacă poziția franceză a declanșat inițial o alarmă”, a declarat un oficial din Guvernul francez, potrivit sursei citate.

Directiva privind lucrătorii detașați, care datează din 1996, permite companiilor europene să trimită angajații să lucreze într-o altă țară membră a UE, continuând să plătească prestații și impozite în propria țară. Unii, în special cei din țările cu salarii mai mari, cum ar fi Franța, cred că contribuie la “dumpingul social”, permițând companiilor cu costuri reduse în privința forței de muncă să concureze în mod inechitabil cu firmele locale.

Lucrătorii detașați reprezintă mai puțin de 1% din forța de muncă din UE, dar subiectul a devenit o problemă politică mare în unele capitale europene, subliniază Politico.

Planurile UE de reformă au fost blocate de o coaliție de state est-europene, iar unele dintre ele denunță planurile lui Macron de a întări regulile, în timp ce protecționiștii luptă împotriva principiilor liberei circulații a forței de muncă și a serviciilor. O reuniune a miniștrilor Muncii din UE, programată pentru sfârșitul lunii octombrie, are misiunea de a lua o decizie în această privință.

Emmanuel Macron va încerca să-i convingă pe partenerii săi că vrea doar să elimine frauda și abuzul. De asemenea, Franța dorește ca contractele lucrătorilor detașați să fie limitate la un an în țara lor de destinație – față de doi ani, cât scrie în actuala propunere a UE.

Cu toate acestea, Polonia și Ungaria – două țări care au rămas imune la Macron-mania care a zdrobit continentul în primăvară – nu se află pe lista opririlor, iar în această privință președintele francez va trebui să muncească mai mult, atât pe problema specifică a lucrătorilor detașați, cât și pe teme mai largi, cum ar fi construirea capacităților militare ale UE sau planurile pentru o Europă cu două viteze.

Spre exemplu, Polonia și Ungaria, dar și Slovacia și Republica Cehă spun că ar trebui să li se permită să concureze la prețuri mai mici – la fel cum alte state occidentale mai dezvoltate ale UE concurează pe produse de calitate superioară – pentru a putea să le ajungă din urmă după decenii de stagnare comunistă, scrie Reuters.
Totuși, există suficient spațiu pentru compromis în privința lucrătorilor detașați până în momentul reuniunii miniștrilor Muncii din octombrie, mai ales că, deocamdată, se cunosc doar poziții oficiale din partea miniștrilor Muncii din Franța și Germania, care au susținut recent înființarea unei baze de date unice la nivel european în care să fie înscriși toți muncitorii detașați, în ideea de a lupta împotriva fraudelor.
“Nu trebuie să fie o schimbare majoră. Cu toate acestea, date fiind amendamentele aduse propunerii actuale, Macron trebuie doar să demonstreze că a reușit să facă Europa oarecum mai protectivă”, a declarat oficialul guvernului francez, citat de Politico.

Același oficial a reamintit faptul că lupta lui Emmanuel Macron datează de pe vremea când era ministrul al Economiei și încerca să să construiască o protecție europeană mai bună împotriva importurilor chineze sau împotriva investițiilor străine nedorite.

În România, la invitația președintelui Iohannis

Preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, va ajunge joi în România, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta se va întâlni atât cu șeful statului, cât și cu premierul Mihai Tudose. Discuţiile vor viza atât dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale, dar şi teme aflate pe agenda europeană.

“Discuţiile care vor avea loc la Palatul Cotroceni se vor concentra pe dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale de Parteneriat Strategic, precum şi pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, internaţională şi de securitate. La finalul întrevederii cei doi preşedinţi vor susţine o conferinţă de presă comună”, a transmis Administraţia Prezidenţială, citată de Mediafax, în legătură cu această vizită, programată cu prilejul întrevederii avute de preşedinţii României şi Franţei în marja reuniunii Consiliului European din 23 iunie.

“Am avut o primă întâlnire așezată, bilaterală, cu președintele Macron. Am abordat, într-un timp foarte scurt, multe teme foarte importante pentru noi, pe colaborare și bilaterală, și în formate europene. Am discutat despre colaborări, de exemplu, pe Schengen. Am discutat despre colaborarea pe care o pregătim pentru sezonul cultural. Am discutat despre mult vehiculata directivă pe detașarea muncitorilor”, spunea, atunci, președintele Iohannis.

Sursa: euroactiv.ro