Să trăim ca-n Europa!

Turcia se îndreaptă către anticipate: Autoritatea Electorală propune ca dată pentru alegeri 1 noiembrie

Turcia se îndreaptă către anticipate: Autoritatea Electorală propune ca dată pentru alegeri 1 noiembrie

20/08/2015
|
0 Comments
|

Autoritatea Electorală din Turcia a propus 1 noiembrie ca dată pentru organizarea alegerilor anticipate, în cazul în care se va lua această decizie, scrie Hurriyet Daily News online. Termenul limită pentru formarea unui guvern expiră duminică, dar premierul desemnat Ahmet Davutoglu i-a predat deja mandatul preşedintelui Recep Erdogan.
Instituţia a prezentat partidelor parlamentare calendarul eventualelor alegeri anticipate, potrivit căruia acestea pot fi pregătite într-un interval de 60 de zile, faţă de 90 de zile în mod normal, în cazul în care se va lua decizia de a organiza alegeri anticipate, potrivit Hurriyet Daily News online, care citează agenţia Anadolu.
Conform acestui calendar, anticipatele ar putea fi organizate pe 1 noiembrie. „Ne îndreptăm rapid spre alegeri. Din cauza eşecului privind formarea unui guvern, trebuie să căutăm o soluţie prin consultarea voinţei poporului”, a declarat, miercuri, preşedintele Recep Erdogan.
Pe 13 august, Ahmet Davutoglu, liderul Partidului Justiţieişi Dezvoltării (AKP) – care a pierdut majoritatea parlamentară la alegerile din 7 iunie – a anunţat eşecul negocierilor cu opoziţia în vederea formării unui guvern de coaliţie.
Termenul-limită pentru formarea guvernului expiră duminică, dar Davutoglu i-a predat, marţi, oficial mandatul de formare a unui guvern președintelui Erdogan.
Criza politică din Turcia are loc pe fondul războiului declanşat de Ankara împotriva militanţilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi a Statului Islamic.
În ultima perioada au avut loc mai multe incidente, pe care autorităţile le-au atribuit PKK.
Astfel, miercuri au fost arestate, la Istanbul, două persoane care au tras asupra unui post de pază din apropierea Palatului Dolmabahce, unde se află și birourile premierului din acest oraş.
Un alt incident a avut loc în sud-estul ţării, unde opt soldați au fost uciși, într-un atac cu bombă atribuit militanţilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan.
Joi, indivizi înarmaţi au deschis focul, la Istanbul, spre maşina directorului unui trust de presă proguvernamental, Murat Sancak. Acesta nu a fost rănit, iar autorii atacului au reuşit să fugă.