Să trăim ca-n Europa!

Turcia avertizează SUA să nu sacrifice relațiile dintre cele două țări pentru "teroristul" Gulen

Turcia avertizează SUA să nu sacrifice relațiile dintre cele două țări pentru “teroristul” Gulen

10/08/2016
|
0 Comments
|

Ministrul de Justiție al Turciei a avertizat, marți, Statele Unite să nu sacrifice relațiile bilaterale din cauza “teroristului” Fethullah Gulen, care s-ar afla, potrivit Ankarei, la originea loviturii de stat eșuate în 15 iulie, relatează AFP.

“Dacă Gulen nu este extrădat, Statele Unite vor sacrifica relațiile (bilaterale) din cauza acestui terorist”, a declarat Bekir Bozdag agenției de presă Anadolu, subliniind că sentimentul antiamerican în rândurile populației turce a atins un punct culminant din cauza acestui diferend între cei doi aliați din cadrul NATO, relatează AFP, citat de Agerpres.

“Revine părții americane atribuția de a împiedica acest sentiment să se transforme în ură”, a spus ministrul.

Puciul ratat, despre care Ankara afirmă că ar fi fost pus la cale de predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA din 1999, a tensionat brusc raporturile turco-americane.

Unul dintre miniștri turci nu a ezitat chiar să afirme chiar că “Statele Unite se află în spatele tentativei de lovitură de stat”, în timp ce un fost șef de stat major a sugerat implicarea CIA în puciul ratat.

Președintele Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat Washingtonul că îl “hrănește” și îl “protejează” pe inamicul său numărul unu, cândva un fost aliat a dat de înțeles SUA că un refuz de a-l extrăda pe fostul imam ar avea consecințe asupra relațiilor bilaterale.

Ankara a trimis în SUA mai multe dosare pentru a obține extrădarea acestuia.

Ministrul Justiției a indicat, totodată, că autoritățile americane studiază cu seriozitate cererea de extrădare trimisă de Turcia.

“De acum înainte, Gulen și-a pierdut caracterul de marionetă, el nu mai este utilizabil de către SUA, nici de vreo altă țară”, a adăugat Bekir Bozdag.
“Dacă Gulen nu este extrădat, aceasta va avea un impact defavorabil asupra raporturilor” între cele două țări, a insistat el.

Potrivit Ankarei, opozantul turc Fethullah Gulen este retras în Pennsylvania (nord-estul SUA) și ar fi creierul recentei lovituri de stat eșuate, soldată cu 273 de morți și 2.000 de răniți.

Gulen a negat orice implicare în puciul ratat din 15 iulie.

Sursa: euroactiv.ro