Să trăim ca-n Europa!

Turcia amenință UE: liberalizarea vizelor contra oprirea refugiaților spre Europa

Turcia amenință UE: liberalizarea vizelor contra oprirea refugiaților spre Europa

20/04/2016
|
0 Comments
|

Turcia susține că, dacă UE nu va liberaliza vizele pentru cetățenii turci până în iunie, nu va mai respecta acordul privind migrația. „Dacă UE nu întreprinde pașii necesari, ar fi de negândit ca Turcia să o facă”. Juncker: „Nu vom relaxa condițiile”.

UPDATE Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a dat replica premierului Turciei.

„Ca parte a acordului, avansăm spre liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci. Turcia trebuie să îndeplinească însă toate condițiile rămase. Liberalizarea vizelor ține de respectarea criteriilor. Criteriile nu vor fi relaxate în cazul Turciei”, a spus Jean-Claude Juncker.

Turcia amenință Uniunea Europeană că nu va mai respecta acordul privind stoparea migrației dacă Bruxelles-ul nu va liberaliza vizele pentru cetățenii turci.

„Aceste angajamente sunt reciproce. Dacă UE nu întreprinde pașii necesari, ar fi de negândit ca Turcia să o facă”, a spus premierul Ahmet Davutoglu în cadrul unei conferințe de presă, înainte de a pleca la Strasbourg.

“Nu cred că există o posibilitate prea mare ca UE să facă pași înapoi în realizarea acestui proces după ce am ajuns atât de departe”, a spus el, adăugând c și faptul că 17 dintre cele 75 de condiții puse de UE pentru liberalizarea vizelor până în iunie trebuie încă îndeplinite. „Cred că liberalizarea vizelor se va aplica din iunie. Dacă acest lucru nu se întâmplă, evident nimeni nu se poate aștepta ca Turcia să-și respecte partea de înțelegere”, a mai spus premierul turc.

Turcia și Uniunea Europeană au încheiat un acord în luna martie în baza căruia UE ar urma să preia mii de refugiați sirieni direct din Turcia și va returna în această țară migranții ajunși în Grecia după 20 martie. Turcia ar urma să primească 3 miliarde de euro, să beneficieze de liberalizarea vizelor și de accelerarea negocierilor pentru aderarea la UE.

Sursa: euroactiv.ro