Să trăim ca-n Europa!

Traian Băsescu: Rusia nu va accepta extinderea frontierei UE și NATO, cuprinzând Moldova

Traian Băsescu: Rusia nu va accepta extinderea frontierei UE și NATO, cuprinzând Moldova

17/11/2017
|
0 Comments
|

Federația Rusă nu va accepta niciodată extinderea frontierei Uniunii Europene și a Alianței Nord Atlantice, cuprinzând și Republica Moldova. Totodată, prioritatea Uniunii Europene pentru următoarele decenii este extinderea către Peninsula Balcanică, dar nu spre est. Unica soluție ca cetățenii moldoveni să fie europeni este unirea Republicii Moldova cu România. Declarații în acest sens a făcut fostul președinte al României, Traian Băsescu, în cadrul unei întâlniri cu studenții Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM), transmite IPN.

Traian Băsescu le-a spus studenților că unirea României cu Republica Moldova este un obiectiv pe care l-a declarat în 2013, pe când era președinte al României. Traian Băsescu crede în continuare că este un obiectiv realizabil, „dacă nu acum, atunci când vor veni noi generații de politicieni, care vor înțelege care este politica UE și cum se poate integra mai repede Republica Moldova în UE”. „Însă, cu cât mai mult întârziem, cu atât mai mult ne va costa acest proces. Diferența dintre PIB-UL românesc și cel moldovenesc se face tot mai mare de la an la an”, a spus Traian Băsescu.

Referitor la opțiunile aproape egale ale moldovenilor de orientare a țării spre est și spre vest, Traian Băsescu spune că această situație se atestă din cauza Partidului Socialiștilor, care valorifică nemulțumirea populației de pe urma tranziției. Traian Băsescu declară că argumentele lor, precum că integrarea în Uniunea Euroasiatică este soluția valabilă pentru dezvoltarea Moldovei, nu sunt rezistente. „Poziționarea geografică a Republicii Moldova şi cultura moldovenească sunt două lucruri incompatibile cu vectorul euroasiatic”, a mai spus Traian Băsescu.

Fostul lider de la Cotroceni afirmă că Republica Moldova este o zonă gri, unde se dau lupte între două forţe. Federația Rusă este prezentă cu armată, iar UE cu sprijin financiar. Ambele opțiuni lasă ţara în incertitudine. „Soluția viabilă este unirea. România, fiind membră NATO, va genera pentru Moldova securitate, și fiind membră a UE, va genera prosperitate cetățenilor”, a declarat Traian Băsescu.

Potrivit fostului președinte roman, problema transnistreană, dacă ar fi lansată procedura de unire, ar putea fi soluționată prin negocieri cu Federația Rusă și cu Ucraina. Băsescu a mai spus că obiectivul Federației Ruse în ceea ce privește regiunea transnistreană ar fi crearea unei baze militare după modelul orașului Kaliningrad.

SURSA:ipn.md