Să trăim ca-n Europa!

TOP-8 PARTIDE NOI ÎN REPUBLICA MOLDOVA ÎN 2022

TOP-8 PARTIDE NOI ÎN REPUBLICA MOLDOVA ÎN 2022

15/01/2023
|
0 Comments
|

Anul 2022 a fost unul destul de generos la capitolul constituirea partidelor politice, or, analizând datele oficiale, acest an ar fi pe locul doi, după 1999. Ce-i drept… înregistrate, până acum, au fost doar 4. TRIBUNA, pentru această duminică, a elaborat un clasament-restrospectivă și vă propunem să ne amintim ce formațiuni politice au fost lansate în 2022. 

1. Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei

Partidul Politic Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei este primul partid înregistrat, în 2022, la Agenția Servicii Publice (ASP) – la 22 martie. Despre acest partid nu s-a auzit nimic în spațiul public, decât că președinte e Alexandru Beschieru și are sediul în Chișinău.

2.Partidul „Bugeacul Nostru”

Partidul „Bugeacul Nostru” a fost înregistrat oficial la 25 noiembrie 2022 și este condus de Valeriu Ianioglo. Congresul de constituire a avut loc la 27 august 2022. Sediul formațiunii este în municipiul Comrat.

3.Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare

Al treilea partid înregistrat oficial anul trecut – la 5 decembrie, este Partidul Politic Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare (CUB), care e condus de Igor Munteanu. Congresul de constituire a formațiunii s-a desfășurat o lună mai devreme. Sediul partidului e în Chișinău.

4.Partidul Social Democrat European 

Partidul Social Democrat European (PSDE) nu este întru totul un partid nou, fiind succesorul de drept al Partidului Democrat din Moldova. Totuși, a fost schimbată denumirea, conducerea integrală a formațiunii, precum și o bună parte din echipă. Partidul a fost înregistrat oficial la 21 decembrie.

5.Mișcarea Alternativă Națională 

Partidul Mișcarea Alternativă Națională este în proces de înregistrare. Formațiunea a fost constituită în cadrul Congresului din 21 decembrie 2022 și este condusă de Ion Ceban.

6.Partidul Național Moldovenesc 

Despre Partidul Național Moldovenesc a fost anunțat prima dată în august 2022. Ulterior, la 22 octombrie, a avut loc ședința de constituire a formațiunii, grupul de inițiativă votând pentru Statutul și Programul partidului. Președinte interimar a fost ales Dragoș Galbur.

7.Liga Orașelor și Comunelor 

În septembrie 2022 s-a aflat despre intenția lansării unei noi mișcări politice, care ulterior a fost „botezată” Liga Orașelor și Comunelor. La 22 octombrie a avut loc prima ședință a grupului de inițiativă pentru constituirea mișcării și au fost deciși următorii pași. Alexandru Bujorean, primar al orașului Leova, a precizat că Liga este „prima mișcare social-politică a comunităților locale”.

8. Partidul „Statalitate – Государственность”

În luna iulie 2022, în cadrul unei conferințe de presă, grupul de inițiativă pentru constituirea Partidului Politic „Statalitate – Государственность” a anunțat că a demarat procedura de formare a echipei și de înregistrare a partidului. Potrivit lui Igor Căldare, președinte al Grupului, partidul este unul „de tip nou” și nu se aseamănă cu cele deja înregistrate în Republica Moldova.

SURSA: tribuna.md