Să trăim ca-n Europa!

Tiraspolul a iniţiat construcţia unui terminal vamal şi destabilizează situaţia în Zona de Securitate, susţine delegaţia R. Moldova în CUC

Tiraspolul a iniţiat construcţia unui terminal vamal şi destabilizează situaţia în Zona de Securitate, susţine delegaţia R. Moldova în CUC

23/02/2018
|
0 Comments
|

Delegaţia R. Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) se declară îngrijorată în legătură cu motivele blocării deciziilor CUC din partea componentei transnistrene cu privire la redeschiderea circulaţiei pe podul din preajma localităţilor Gura Bâcului şi Bâcioc. Declaraţia a fost făcută după şedinţa de ieri de la Bender a Comisiei, unde a fost discutat subiectul, transmite MOLDPRES.

În cadrul discuțiilor, delegațiile au făcut un schimb de opinii și au prezentat noi propuneri menite să contribuie la adoptarea unei decizii comune pentru identificarea soluțiilor în problema vizată. „Cu regret, în mod repetat, delegația transnistreană a refuzat categoric să accepte propunerea reprezentanților Federației Ruse în CUC de a stabili că părțile se vor abține de la acțiuni unilaterale privind modificarea infrastructurii și efectivului numeric ale structurilor de forță în zona adiacentă podului Gura Bâcului-Bâcioc”, indică un comunicat al Delegaţiei R. Moldova în Comisia Unificată de Control.

Copreședintele CUC, Oleg Beleakov, a confirmat în cadrul ședinței că autoritățile regiunii au decis înstrăinarea terenurilor de pământ de la unii locuitori din satul Bâcioc către aşa-numitul „comitet vamal rmn”, în scopul construcției infrastructurii unui nou pretins „terminal vamal internațional”.

Potrivit practicii, astfel de terminale includ: piste de control vamal și grăniceresc, ghișee pentru personal, clădire administrativă cu infrastructură de bariere, semne de circulație, marcaj rutier, toate acestea fiind acoperite cu copertină. Concomitent, partea transnistreană planifică şi construcția unui cartier vamal pentru deservirea și concentrarea transportului de mare tonaj, supus procedurii de vămuire a mărfurilor importate/exportate/tranzitate, cu implicarea efectivelor suplimentare de aşa-zişii ”grăniceri–vameși–serviciu migrațiune rmn” la hotarul din Bâcioc.

În context, Delegația Republicii Moldova a atenţionat membrii CUC asupra inadmisibilității acestor acțiuni destabilizatoare ale Tiraspolului. „Constatăm faptul că acest lucru este efectuat de către transnistreni în mod unilateral, fără coordonare cu Comisia Unificată de Control. Astfel, ignorându-se decizia din 31 ianuarie curent, luată în cadrul ședinței comune de experți în domeniul transporturilor și infrastructurii rutiere, care a decis că doar vehiculele cu capacitatea de până la 10 tone vor putea traversa podul rutier peste râul Nistru, amplasat în preajma localităților Gura Bâcului și Bâcioc”, se menţionează în comunicatul Delegaţiei R. Moldova în CUC.

Îngrijorările și argumentele expuse de către delegația moldovenească au fost susținute de către co-președintele rus Ilia Uvarov, care a chemat repetat la identificarea unei soluții amiabile legate de redeschiderea circulației pe podul din preajma râului Nistru. Din aceste considerente s-a decis transferarea ședinței pentru data de 1 martie 2018.

Sursa:moldpres.md