Să trăim ca-n Europa!

Tiraspol: Ucraina oprește tranzitul produselor alimentare la hotarul cu Transnistria

Tiraspol: Ucraina oprește tranzitul produselor alimentare la hotarul cu Transnistria

20/05/2017
|
0 Comments
|

Ucraina interzice din 20 mai tranzitul produselor alimentare la hotarul său cu segmentul transnistrean. Anunțul a fost făcut la ședința Consiliului pentru securitate de la Tiraspol de către ministrul transnistrean al agriculturii, Efimii Covali, care a făcut referire la o scrisoare remisă de către Serviciul fitosanitar și veterinar de stat al Ucrainei, transmite IPN.

Potrivit presei din regiune, în scrisoare se mai spune că tranzitul produselor alimentare la hotarul ucrainean cu segmentul transnistrean va permis doar cu acordul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor de la Chișinău. Inițiatorul interdicției, potrivit scrisorii, ar fi Direcția generală contra-spionaj și protecția intereselor statului în sfera economică SBU, iar o astfel de decizie urmează să contribuie la localizarea pericolelor pentru securitatea națională.

Ministrul agriculturii de la Tiraspol a mai spus că doar pe parcursul a câteva luni ale anului curent, au fost înaintate 83 de cereri pentru tranzitarea hotarului ucrainean a produselor care cad sub incidența controlului fito-sanitar. Anul acesta peste șase mii tone de produse alimentare au traversat hotarul cu Ucraina pe segmentul transnistrean.

Odată aplicată interdicția, agenții economici transnistreni vor fi nevoiți să-și păstreze contra-plată produsele la depozitul special. „Luând în calcul faptul că depindem de producătorii externi, problema securității alimentare devine foarte gravă”, a subliniat Efimii Covali

SURSA:ipn.md