Să trăim ca-n Europa!

SUN Dă-I Fest, a reunit mii de promotori ai energiei eco

SUN Dă-I Fest, a reunit mii de promotori ai energiei eco

21/06/2015
|
0 Comments
|

Mii de oameni au venit să descopere tehnologiile eco şi să asculte muzică alimentată de la energia solară la SUN Dă-I Fest, ediţia a treia, desfăşurat duminică la Chişinău. Festivalul încheie seria de evenimente din cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile. SUN DĂ-I Fest este organizat de Proiectul european „Energie şi Biomasă”, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi POT Music.
„Este o plăcere enormă să particip la cea de-a treia ediţie SUN Dă-I Fest organizată cu suportul Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană. Acest eveniment, ce încheie Săptămâna Europeană a Energiei Durabile 2015, arată cât de importantă este energia durabilă pentru noi şi pentru planeta pe care trăim, dar şi faptul că fiecare dintre noi poate fi parte a procesului de schimbare a felului în care consumăm energia”, a declarat Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE în Republica Moldova, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Grădina Publică „Ştefan cel Mare” s-a transformat pentru o zi într-un centru expoziţional în aer liber. Tehnologii moderne de energie solară, eoliană, biomasă, geotermală au fost prezentate oamenilor.

„Republica Moldova are un potenţial important de surse energetice regenerabile care, odată valorificat, va spori independenţa energetică a ţării şi a fiecărui cetăţean în parte, va dezvolta economia ţării creând noi afaceri, locuri de muncă şi, nu în ultimul rând, va proteja mediul ambiant pentru generaţiile viitoare”, susţine Victor Osipov, viceprim-ministrul pentru Reintegrare.

Festivalul a venit şi cu un târg al meşterilor pasionaţi de lucruri autentice ce au expus spre vânzare obiecte decorative, bijuterii, tablouri create din produse naturale. Vizitatorii au participat la masterclass-uri de reciclare a deşeurilor, au cusut pungi din bannere publicitare, au colorat un orăşel construit din carton. Iubitorii de raliuri au făcut turul Grădinii Publice „Ştefan cel Mare” cu triciclete ce consumă energie solară în loc de benzină sau motorină.

„Este cu adevărat impresionant să vedem tehnologiile verzi expuse aici, care şi-au găsit loc pe piaţa din Republica Moldova, contribuind astfel la dezvoltarea industriei eco-energetice. Este o industrie nouă ce generează energie curată, sigură şi accesibilă tuturor, dar şi locuri noi de muncă, competitivitate sporită, abilitarea femeilor, venituri noi şi perspectivă pentru o viaţă mai bună. Toate acestea sunt precondiţii pentru progresul uman şi dezvoltarea economică”, afirmă Dafina Gercheva, reprezentant rezident PNUD Moldova, coordonator rezident ONU.

SUN Dă-I Fest culminează cu un concert de muzică live susţinut de formaţia Heymonnshaker (Marea Britanie), Alex Calancea & Rupt, AmberTraps, FlashBlood, Miriam ce au instrumentele muzicale alimentate de la energia solară.

„Energie şi Biomasă” este un proiect de trei ani: 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane de euro acordaţi de UE şi este implementat de PNUD, se mai spune în comunicatul citat.

Sursa: trm.md