Să trăim ca-n Europa!

Summitul UE s-a încheiat cu un soi de compromis

Summitul UE s-a încheiat cu un soi de compromis

16/10/2015
|
0 Comments
|

Din nou s-a negociat până târziu în noapte și din nou n-a rezultat mai nimic în urma reuniunii Consiliului European. Problema refugiaților din Europa rămâne nerezolvată în parg de iarnă.

Consiliul European a aprobat un „plan de acțiune cu Turcia” pentru ca să nu mai vină atât de mulți refugiați în Europa. Dar acest plan de acțiune nu e nimic mai mult decât o înțelegere de principiu. Bilanțul formulat de cancelarul german, citat de Spiegel, este edificator în acest sens: „Se pot recunoaște contururile unei cooperări cu Turcia”, a spus Angela Merkel.

Turcia ar trebui să își securizeze mai bine frontierele cu ajutorul UE. La schimb, UE „va împărți povara cu Turcia”. Cum anume se va realiza însă acest deziderat nu se poate spune cu siguranță.

Cererea formulată de Ankara pentru a primi trei miliarde de euro a fost luată în considerare având în vedere că a cheltuit cu refugiați șapte miliarde și a primit numai un miliard.

În draftul inițial al declarației comune se vorbea de un miliard de euro pentru Turcia pe lângă cele 500 de milioane pe care ar trebui să le primească din Fondul Special pentru Siria. Suma a dispărut însă din varianta finală a documentului și a fost înlocuită cu „sprijin substanțial și concret”.

Trei miliarde nu are UE de unde să scoată din bugetul propriu. Merkel a confirmat că s-a discutat despre o contribuție a statelor membre, dar concret nu s-a decis nimic.

Cât despre cererea Turciei de a primi înlesniri la acordarea de vize pentru turiștii săi, nici aici nu se poate vorbi despre o decizie. Declarația vorbește despre accelerarea procesului, dar criteriile de viză au rămas aceleași.

Despre subiecte sensibile precum relocarea refugiaților pe baza unui mecanism permanent în caz de criză nu s-a vorbit deloc. Nici despre ideea de a trece Turcia pe lista așa numitelor „state sigure de proveniență”.

Sursa: euroactiv.ro