Să trăim ca-n Europa!

Summitul G7 - Rusia nu a fost invitata

Summitul G7 – Rusia nu a fost invitata

07/06/2015
|
0 Comments
|

Liderii celor mai industrializate sapte tari ale lumii s-au intrunit duminica in Germania, pentru summitul G7.

Conform BBC, principala problema de pe agenda este criza din Ucraina, intalnirea fiind un instrument de a mentine presiunea diplomatica asupra Rusiei. Alte chestiuni pe agenda summitului sunt situatia Greciei, ofensiva Statului Islamic, dar si incalzirea globala. Luni, vor fi atinse si probleme ca amenintarile pe care le reprezinta gruparile de militanti, cum ar fi Istatul Islamic.

Rusia a fost exlusa de la acest summmit – numit pana acum G8 – de la anexarea Crimeii, anul trecut. Germania, Marea Britanie si SUA doresc sa ajunga la o intelegere si sa ofere sprijin oricarui stat membru UE care ar fi tentat sa nu sprijine sanctiunile date Moscovei.
Occidentul si-a marit in ultima vreme prezenta in tarile est-europene. Sambata, insa, Vladimir Putin a declarat ca tara sa nu este o amenintare.
Acesta a spus pentru cotidianului italian Corriere della Sera: “Numai o persoana cu probleme mintale si doar in vis isi poate imagina ca Rusia va ataca subit NATO”. “Lumea s-a schimbat asa de drastic ca oamenii cu bun simt nici nu-si pot imagina un conflinct la o scara militara mare azi”, a mai spus acesta.

Inainte de summit, mii de oameni au marsaluit la Garmisch-Partenkirchen, existand chiar ciocniri sporadice cu politia. Cativa protestatari au ajuns la spital cu rani, insa violentele nu au avut aceeasi intensitate ca in alti ani.

Sambata, politistii s-au vazut obligati sa actioneze cu gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea.

Securitatea participantilor la summit este asigurata de 17.000 de politisti.

Sursa: ziare.com