Să trăim ca-n Europa!

Summitul G7 din Canada a creat o ruptură între SUA și celelalte state. Donald Trump și Justin Trudeau s-au acuzat de „lipsă de onestitate”

Summitul G7 din Canada a creat o ruptură între SUA și celelalte state. Donald Trump și Justin Trudeau s-au acuzat de „lipsă de onestitate”

10/06/2018
|
0 Comments
|

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a plecat de la summitul G7 înaintea semnării declarației comune alături de celelalte șase state, acuzând Canada de „lipsa de onestitate”, notează BBC News.

Donald Trump a declarat că celelalte state le impuneau SUA „tarife masive” pentru schimburile comerciale, iar declarația comună pledează pentru un „sistem de tranzacționare bazat pe reguli”.
La conferința de presă de la finalul G7, premierul Canadian Justin Trudeau s-a arătat dezamăgit de decizia președintelui Trump și a promis continuarea cu tarifele de retorsiune de la 1 iulie. Mai mult, el a catalogat drept insultă decizia lui Trump de a invoca preocupările legate de securitatea națională pentru a justifica tarifele impuse asupra oțelului și aluminiului.

„Ar fi regretabil, dar cu siguranță vom continua cu măsurile de retorsiune de la 1 iulie”, a spus Justin Trudeau referindu-se la contra-măsuri după ce SUA au impus nejustificat tarife la produse importate din mai multe state, inclusiv din Canada.

„Canadieni sunt politicoși și rezonabili, dar nu vom fi folosiți”, a mai spus Trudeau.

După plecarea spre Singapore, președintele Trump a spus, prin intermediul mesajelor postate pe Twitter, că represaliile aliaților săi au fost o „greșeală” și au avertizat că dacă ar ajunge până la un război comercial, atunci SUA ar „câștiga acel război de o mie de ori din o mie”.

În schimb, ceilalți lideri s-au pus de acord cu privire la poziția comună.

În comunicat , grupul marilor națiuni industrializate – Canada, SUA, Marea Britanie, Franța, Italia, Japonia și Germania – au convenit asupra necesității unui „comerț liber, echitabil și reciproc avantajos” și importanța combaterii protecționismului.

“Ne străduim să reducem barierele tarifare, barierele nontarifare și subvențiile”, au spus ei.

Alte acorduri încheiate includ:

Rusia : o cerere comună ca Moscova „să înceteze cu comportamentul său destabilizator”. Liderii au cerut Kremlinului să se oprească din încercările sale de a „submina democrația” și de a-și retrage sprijinul pentru președintele sirian Bashar al-Assad;

Iran : Un angajament de a „asigura permanent” programul nuclear al Teheranului. Grupul a declarat că s-au angajat să garanteze că Iranul “nu va căuta niciodată, nu va dezvolta sau nu va dobândi o armă nucleară”

Clima : Un acord de a nu fi de acord. Statele Unite au refuzat să semneze un angajament de punere în aplicare a acordului privind schimbările climatice de la Paris, după ce președintele Trump a anunțat că se retrage din acord în iunie anul trecut, în speranța unei noi înțelegeri „corecte”.

La 1 iunie, SUA au impus tarife de 25% pentru oțel și 10% pentru aluminiu pentru importurile din UE, Canada și Mexic. Donald Trump a declarat că această măsură ar proteja producătorii autohtoni, lucru vital pentru securitatea SUA.

Ulterior, UE a anunțat tarifele pentru mărfurile americane de la motociclete Harley-Davidson la bourbon. Canada și Mexic iau măsuri asemănătoare.

Sursa:caleaeuropeana.ro