Să trăim ca-n Europa!

Summitul de la Riga: Parteneriatul Estic rămâne o prioritate a UE

Summitul de la Riga: Parteneriatul Estic rămâne o prioritate a UE

25/05/2015
|
0 Comments
|

Lideri de top ai institutiilor europene, 6 sefi de state, 20 de prim-ministri si mai multi ministri de externe din tarile Uniunii Europene si cele ale Parteneriatului Estic, s-au intrunit la Riga pentru a evalua calea parcursa intr-un an si jumatate, timp ce s-a scurs de la reuniunea similara de la Vilnius. Dalia Grybauskaitė, presedintele Lituaniei si gazda summitului de la Vilnius din 2013, a tinut sa puna in evidenta succesele celor trei tari aspirante la integrarea europeana: Ucraina, Moldova si Georgia.
Dalia Grybauskaitė, presedintele Lituaniei:
“Trei tari trec prin timpuri foarte dificile, dar in pofida presiunilor din exterior, au fost semnate Acordurile de Asociere si Liber schimb, iar Moldova si Georgia a inceput implementarea lor. Moldova a obtinut si regimul liberalizat de vize. Si toate acestea s-au desfasurat practice pe fondalul razboiului din Ucraina. Cred ca aceste tari, ce manifesta o optiune europeana pot obtine mult mai mult. Sper ca pana la sfarsitul acestui an, Ucraina si Georgia vor obtine regim fara vize.”

Tarile Baltice dintotdeauna au fost avocati convinsi ai Moldovei, Georgiei si Ucrainei. Acest fapt fiind reconfirmat si de presedintele Letoniei Andris Bērziņš.

Andris Bērziņš, presedintele Letoniei:
“Parteneriatul Estic nu este pentru noi doar cele 6 luni de presedentie. Noi am inceput aceasta activitate multi ani in urma, dar si acum, si pe viitor, obiectivul nostrum este sa indreptam privirea liderilor UE spre cele sase tari, sa discutam situatia curenta sis a trasam programele de viitor.”

In pofida presiunilor din partea Rusiei si calificarile nefavorabile ale Moskovei oficiale pentru Parteneriatul Estic in general si a summitului de la Riga in special, a pierderilor suportate in urma razboiului sanctiunilor, fiindca a dorit sa apere dreptul tarilor din spatiul post-sovietic la integritatea teritoriala si suveranitatea de a alege calea de dezvoltare, prin Declaratia finala a summitului de la Riga, Uniunea Europeana a demonstrat dorința și disponibilitatea sa de a dezvolta în continuare relațiile de importanță strategică cu țările Parteneriatului Estic”. Acum depinde de Moldova, de ramurile puterii, de societatea civila, de mediul de afaceri, daca vom sti sa perseveram in materializarea optiunii europene.
Deocamdata Chisinaul si-a exprimat disponibilitatea sa gazduiasca urmatorul summit al Parteneriatului Estic preconizat pentru 2017. O invitatie in acest sens a fost lansata de presedintele Nicolaie Timofte in capitala letona.