Liderii Uniunii Europene reunesc vineri la Malta pentru un nou summit informal UE-27 fără Marea Britanie, fiind și prima întrunire a liderilor europeni după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, o schimbare politică care pune UE într-o poziție dificilă. Provocările pe care Uniunea Europeană le întâmpină în prezent sunt mai periculoase decât oricând în cei 60 ani de la semnarea Tratatului de la Roma, a transmis președintele Consiliului European, Donald Tusk, în scrisoarea de invitație a liderilor UE la o nouă reuniune de tip ”proces de reflecție”, început la Bratislava în 2016 și care se va încheia pe 25 martie la Roma, la aniversarea a șase decenii de la semnarea Tratatului privind înființarea Comunităților Europene.
Klaus Iohannis, Angela Merkel, Francois Hollande și ceilalți lideri europeni vor discuta despre trei tipuri de amenințări existențiale la adresa UE pe care Tusk le-a subliniat în scrisoarea sa: externe, interne și încrederea în proiectul european.
Schimbările politice de la Washington pun Uniunea Europeană într-o poziție dificilă
“O Chină puternică, politica agresivă a Rusiei, teroarea și anarhia în Orientul Mijlociu și Africa și declarațiile îngrijorătoare ale noii administrații americane ne fac viitorul mai impredictibil”, a spus președintele Consiliului European, adăugând că schimbările produse la Washington “pun Uniunea Europeană într-o poziție dificilă, noua administrație punând la îndoială politica externă americană din ultimii 70 de ani”.
Dezbaterile liderilor cu privire la viitoarea abordare UE față de administrația Donald Trump vor avea loc și în contextul în care Angela Merkel și Francois Hollande sunt primii lideri europeni care au discutat telefonic cu noul lider al SUA, care a declarat înainte de învestitură că politica migrației promovată de Angela Merkel a fost una “catastrofală” și a spus că mai multe țări vor urma exemplul Marii Britanii și se vor retrage din UE pentru că Uniunea este doar un vehicul pentru Germania.
Tusk a avertizat că amenințarea internă este deplin “conectată la ascensiunea sentimentelor anti-UE și naționaliste”, iar egoismul național a devenit o alternativă atractivă la integrare”.
Starea de spirit a elitelor pro-europene, o amenințare la adresa UE
Al treilea tip de amenințare pe care Tusk îl evocă este starea de spirit a elitelor pro-europene. “Declinul încrederii în integrarea politică, recurgerea la argumente populiste și îndoielile cu privire la valorile fundamentale ale democrației liberale sunt din ce în ce mai vizibile”, a mai spus Tusk, amintind că principalele teme ale reuniunii vor fi aspectele externe ale migrației, provocările internaționale, implementarea deciziilor celorlalte Consilii Europene și modalități mai bune de comunicare a acțiunilor UE
De la Bratislava la Malta, cu destinația Roma: “Uniți rezistăm, dezbinați ne prăbușim”
Reuniunea informală UE-27 din Malta este o continuare a summitului de la Bratislava, care a demarat un proces de reflecție politică asupra viitorului Uniunii celor 27.
Summitul, ce va avea loc pe 3 februarie, se desfășoară în Malta în contextul în care această țară deține președinția rotativă a Consiliului începând 1 ianuarie 2017.
Reuniunea din Malta va fi urmată de un al treilea summit UE-27 – care va marca sfârșitul acestui proces de reflecție – și va avea loc la Roma pe 25 martie 2017, cu prilejul aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma privind înființarea Comunităților Europene.
La Bratislava, summit-ul găzduit de președinția slovacă a UE, liderii țărilor membre au convenit asupra Foii de Parcurs (Bratislava Roadmap), noul punct de pornire al Uniunii celor 27, în contextul ieșirii Marii Britanii din UE.
Liderii UE au convenit asupra unui document ce are potențialul de a se dovedi istoric, dat fiind momentul de răscruce al Europei care își caută relansarea și revigorarea după Brexit.
Foaia de parcurs (Bratislava Roadmap) asupra căreia cei 27 de lideri au căzut de acord cuprinde alături de diagnoza generală și angajamentul asumat pentru o nouă strategie europeană, trei direcții de acțiune corespondente provocărilor care au adus Europa, la șase decenii de la debutul unificării, în pragul fragmentării.
“Sper ca summitul de la Bratislava să conducă spre o reînnoire a încrederii în Uniunea Europeană. Aceasta se va întâmpla numai dacă și când oamenii vor realiza că noi ne îndeplinim promisiunile prin cooperare loială între țările membre și instituții”, declara Donald Tusk la finalul reuniunii din septembrie din capitala Slovaciei.
Sursa: Calea Europeană