Să trăim ca-n Europa!

SUA impun noi sancțiuni împotriva aliaților lui Putin

SUA impun noi sancțiuni împotriva aliaților lui Putin

23/12/2015
|
0 Comments
|

Decizia a fost luată pentru a arăta sprijinul pentru Kiev dar ar putea afecta cooperarea cu Moscova în Siria.

Statele Unite au introdus încă 34 de persoane și entități pe lista sancțiunilor contra Rusiei. Este vorba de companii, dar și de politicieni și oameni de afaceri ruși și ucraineni apropiați ai președintelui Vladimir Putin, o mișcare concepută pentru a demonstra sprijinul Washingtonului pentru autoritățile de la Kiev, dar care ar putea afecta eforturile americane privind cooperarea cu Moscova în vederea soluționării conflictului sirian, scrie The Wall Street Journal.

Departamentul Trezoreriei a precizat, marți, că sancțiunile au ca scop constrângerea Rusiei să respecte acordurile diplomatice menite să stabilizeze Ucraina și retragerea trupelor ruse din Crimeea.

Pe lista sancțiunilor se află importanți oameni de afaceri din Rusia pe care SUA îi acuză că au ajutat Kremlinul să se sustragă sancțiunilor occidentale impuse anul trecut după anexarea ilegală a Crimeei.

Lista și motivele sancțiunilor:

14 persoane din Ucraina și Rusia care au ajutat oficiali și entități să evite sancțiunile impuse de Occident.
șase separatiști ucraineni, aflați deja pe lista de sancțiuni a UE, pentru activități ce încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
Doi oficiali din guvernul fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici. Unul a fost acuzat că a ordonat folosirea armelor împotriva demonstranților, la începutul anului 2014, iar celălalt a fost acuzat de deturnare de fonduri.
12 entități, printre care trei bănci rusești, care derulează afaceri în Crimeea.
Totodată, Trezoreria americană a identificat mai multe filiale ale băncilor rusești de stat Sberbank și VTB, precum și ale companiei din industria apărării Rostec, aceste trei entități sunt supuse deja sancțiunilor. Departamentul Trezoreriei a anunțat că și filialele celor trei vor fi supuse sancțiunilor.

Sancțiunile SUA nu vor fi ridicate până când Rusia nu va implementa pe deplin angajamentele luate în cadrul acordurilor de pace de la Minsk, a mai anunțat Trezoreria.

Măsurile Washingtonului au fost anunțate la o zi după ce a intrat în vigoare extinderea sancțiunilor economice împotriva Rusiei decisă vineri de UE. (Detalii, aici)

Rusia amenință cu măsuri simetrice

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat decizia drept o continuare a ”atitudinii neprietenoase” față de Rusia și amenințat cu măsuri simetrice.

“Sancţiunile impuse marţi de Statele Unite reprezintă continuarea atitudinii neprietenoase faţă de Rusia, o atitudine care va avea un impact devastator asupra relaţiilor bilaterale”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit agenției Tass.
Acesta a mai spus că, pe baza principiului reciprocităţii, Moscova va analiza deciziile SUA și va lua în considerare posibilitatea introducerii ”unor măsuri de retorsiune”.

Sursa: euroactiv.ro