Să trăim ca-n Europa!

SUA au inclus 114 persoane politice influente din Rusia și 96 de oligarhi pe lista oficialilor care ar putea deveni ținta unor sancțiuni americane. Cum reacționează Moscova

SUA au inclus 114 persoane politice influente din Rusia și 96 de oligarhi pe lista oficialilor care ar putea deveni ținta unor sancțiuni americane. Cum reacționează Moscova

30/01/2018
|
0 Comments
|

Includerea de către Ministerul de Finanțe al SUA a aproape întregii conduceri a Rusiei pe lista cu oficiali și oameni de afaceri ruși, considerați apropiați ai președintelui Vladimir Putin, susceptibili de sancțiuni, vorbește practic despre o rupere a relațiilor dintre Washington și Moscova, a precizat marți Vladimir Djabarov, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Consiliul Federației Ruse (camera superioară a parlamentului rus), potrivit Vzgliad, anunță Agerpres.

Lista rusilor Rusia SUA

”În mod oficial, ţările noastre au relaţii, dar includerea aproape a întregii conduceri a Rusiei pe lista celor pasibili de sancţiuni indică faptul că aceste relaţii se rup”, a subliniat Djabarov, calificând decizia SUA drept o ”ingerinţă gravă” în afacerile interne ale Rusiei.

Ministrul de Finanțe american a publicat marți o listă cu 210 de persoane – 114 înalți responsabili ruși și 96 de oameni de afaceri – considerate ca făcând parte din cercul președintelui Vladimir Putin care îndeplinesc criteriile pentru eventuale sancțiuni, ca urmare a ingerinței Moscovei în alegerile prezidențiale din Statele Unite, din anul 2016.

”SUA încearcă să influenţeze politica internă a Federaţiei Ruse, numai că americanii obişnuiţi vor deveni ostatici ai ambiţiilor elitei americane”, a reacţionat preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, inclus şi el pe respectiva listă, conform agenţiei oficiale de presă TASS. Mai mult, măsurile pe care intenţionează să le adopte SUA ”vor afecta multe state”, a spus el, adăugând că şi medii de afaceri europene vor avea de suferit din această cauză.

”Instituirea de noi sancţiuni este o nouă încercare din partea partenerilor de peste Ocean de a influenţa politica internă a Rusiei, dar când vine vorba de sancţiuni, trebuie luată în considerare şi influenţa acestora asupra cetăţenilor americani”, insistă el într-un declaraţie postată pe site-ul oficial al Dumei de Stat.

Potrivit Interfax, pe lista Ministerului de Finanţe american figurează 33 de oficiali ai administraţiei prezidenţiale de la Moscova şi 22 de membri ai guvernului, în frunte cu premierul Dmitri Medvedev, dar şi ministrul de externe Serghei Lavrov.

”De parcă serviciile secrete americane ar fi copiat agenda telefonică a Kremlinului”, a comentat în legătură cu numele incluse pe această listă Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei. În legătură cu respectivul raport, se poate concluziona că această politică a SUA este un lucru ”serios şi de durată”, a remarcat Kosaciov.

Luni, 29 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a adus acuze la adresa Statelor Unite, spunând că această listă reprezintă de fapt o încercare a Washingtonului de a se amesteca în alegerile prezidențiale din Rusia, care se vor desfășura la 18 martie 2018, o dată simbolică, având în vedere că se împlinesc exact patru ani de la anexarea Peninsulei Crimeea.

Se ridică, de altfel, problema legitimității, având în vedere că scrutinul urmează să fie organizat și pe teritoriul Crimeei anexate, problemă evidențiată și de ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, la începutul acestui an.

Parlamentul Ucrainei a adoptat la 19 ianuarie o lege care defineşte zonele din estul ţării aflate sub controlul forţelor pro-ruse ca fiind ocupate temporar de Rusia.

SURSA: caleaeuropeana.ro