Să trăim ca-n Europa!

Statele Unite îndeamnă la calm

Statele Unite îndeamnă la calm

21/01/2016
|
0 Comments
|

Statele Unite îndeamnă protestatarii și poliția din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a ambasadei SUA în Republica Moldova, după ce sute de oameni s-au adunat în fața Parlamentului pentru a manifesta împotriva învestirii noului guvern, condus de democratul Pavel Filip.

“Noi chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență. De asemenea, îndemnăm autoritățile să se întâlnească imediat cu protestatarii și să abordeze îngrijorările lor într-un mod deschis și transparent”, scrie în mesaj.

Cucateva zile mai devreme Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Ambasadei SUA la București, a declarat, că Statele Unite “susțin puternic dorinta oamenilor din Moldova sa aiba lideri responsabili care pot sustine impreuna un program de reforme. Acesta e cel mai bun mod de a asigura viitorul Moldovei. Romania si SUA au programe de sustinere in domeniul securitatii pentru Moldova, asa cum are si NATO, dar e nevoie de un guvern cu care sa lucram pentru a implementa aceste programe”.

“Moldova trebuie sa reinceapa implementarea reformelor in stil european: reforme in sistemul bancar, in sistemul judiciar, in sistemul financiar. Noul guvern moldovean trebuie sa revina in negocieri cu FMI. Am discutat astazi despre ajutorul umanitar imediat, dar si despre nevoia de sustinere politica si economica pe termen lung, despre cooperare in domeniul energiei”, a adaugat Victoria Nuland dupa intalnirea cu oficialii romani. “Cel mai important lucru e sa existe un guvern moldovean puternic pro-european”, a mai spus Nuland in legatura cu situatia din Republica Moldova.