Să trăim ca-n Europa!

State est-europene „capturate” de Rusia?

State est-europene „capturate” de Rusia?

15/10/2016
|
0 Comments
|

Un studiu arată cum își extinde Kremlinul influența în „noile democrații” .
Rusia a pornit o campanie de măsuri economice și politice ascunse menită să manipuleze cinci țări din Europa centrală și de răsărit, să discrediteze modelul democrației liberale occidentale și să submineze relațiile transatlantice, se arată într-un raport al unui institut de cercetări privat din Statele Unite.

Bulgaria, Ungaria, Letonia, Serbia și Slovacia sunt țările ale căror relații din ultima vreme cu Moscova sunt cercetate de autorii raportului „Manualul Kremlinului: înțelegerea influenței rusești în centrul și estul Europei”. Studiul constată că în țările amintite Moscova a „recrutat” politicieni apropiați ei, a făcut eforturi să domine piața energetică și alte sectoare importante, zădărnicind măsurile anti-corupție – toate acestea într-o încercare de a influența politicile guvernamentale din țările respective.

Raportul a fost alcătuit de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale de la Washington în colaborare cu Centrul pentru Studierea Democrației, cu sediul la Sofia.

Autorii raportului elaborat după o pregătire de 16 luni spun că tocmai Bulgaria este una din țările dominate de Rusia în asemenea măsură, încât este în mare pericol să devină o țară „capturată” de Moscova, chiar dacă face parte din UE și NATO. Potrivit cercetării, prezența economică rusească în Bulgaria ar echivala pe parcursul ultimului deceniu cu 22% din PIB-ul țării balcanice – cea mai mare proporție dintre cele cinci țări cercetate. Raportul spune că Serbia este și ea influențată economic și politic în mare măsură de ruși, în vreme ce Letonia, chiar dacă este dependentă destul de mult economic de Moscova, arată mai multă „rezistență politică”. În ce privește Ungaria și Slovacia, raportul constată că ele sunt dominate de Moscova mai ales politic, cu o dependență economică mai redusă.

Raportul susține că ancorarea noilor democrații est-europene în UE și NATO, deși importantă pentru orientarea lor pro-occidentală, nu poate contracara total puterea de atracție exercitată de ruși prin efortul lor concertat din ultima vreme de a-și extinde influența în țările Europei centrală și de răsărit.

Cercetarea enumeră câteva metode predilecte ale Kremlinului, de la „mega-acorduri” cum a fost acela pentru construirea de noi reactoare nucleare în Ungaria, până la „cultivarea” unor oameni de afaceri pro-ruși care se lansează cu succes pe scena politică din țările respective, apărând în această calitate interesele Moscovei.

Heather Conley, fost oficial guvernamental american de la Departamentul de Stat, autor principal al raportului, a declarat agenției Reuters că studiul își propune să tragă un semnal de alarmă într-o chestiune care încă nu ar fi căpătat atenția cuvenită din partea politicienilor occidentali. „În pericol se află felul cum ne percepem noi înșine și funcționarea democrației”, a avertizat Conley.

Reuters citează un fost oficial american nenumit, specialist în politică rusească, dând detalii despre strategiile Kremlinului. El a spus că în încercarea de a-și recâștiga „zona-tampon” din estul Europei, Moscova recurge la mită, propagandă, dezinformare, dar chiar și la „asasinate ocazionale” de critici ai Kremlinului, acasă și peste hotare, folosind mai nou internetul pentru a-și submina adversarii și a slăbi instituțiile occidentale.

Reuters amintește că raportul prezentat joi, 13 octombrie la Washington nu este primul avertisment de acest fel. Un institut britanic (Centre for Historical Analysis and Conflict Research) spunea în februarie că „Rusia a deschis un nou front politic în Europa prin sprijinirea extremei-drepte în lupta ei împotriva liberalei UE”. Guverne cum sunt cele din Grecia sau Ungaria „simpatizează pe față” cu președintele rus Vladimir Putin, mai spunea același institut, rezultatul fiind o „coloană a cincea” în Europa centrală și de vest, care „șubrezește” riposta occidentală la „agresiunea rusă”.

Raportul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale de la Washington, publicat joi, propune liderilor americani măsuri pentru a sparge ceea ce numește „cercul lipsit de virtute” al influenței rusești. Printre ele se numără stoparea fluxurilor financiare ilegale rusești și revigorarea programelor de asistență americane pentru consolidarea guvernărilor est-europene și combaterea influenței rusești.

Sursa: europalibera.org