Să trăim ca-n Europa!

Sper că și în viitor parcursul european va fi susținut de multe noi oportunități, premier

Sper că și în viitor parcursul european va fi susținut de multe noi oportunități, premier

09/05/2020
|
0 Comments
|

Premierul Ion Chicu susține că spiritul de solidaritate, ca valoare intrinsecă a construcției europene, este actual mai mult decât oricând. Și în această perioadă dificilă, cauzată de pandemia COVID-19, care pune la încercare sistemul de sănătate, generând un impact major cu caracter social și economic, Uniunea Europeană, prin acțiuni concrete și asistență acordată, este alături de Republica Moldova și cetățenii săi. „Construind consecvent punți solide cu Uniunea Europeană, îmi exprim speranța că și în viitor, parcursul european al Republicii Moldova va fi susținut de multe alte noi oportunități, menționează Ion Chicu în într-un mesajul dedicat Zilei Europei, transmite IPN.

Șeful executivului a declarat că, acum 75 de ani, omenirea a fost pusă în fața unei provocări majore – cel mai crâncen și groaznic război, care rămâne a fi și una dintre cele mai dramatice file în istorie. Războiul, care a luat zeci de milioane de vieți, a demonstrat cât de valoroase sunt pacea, rațiunea, înțelepciunea, solidaritatea și dorința de a construi, împreună, o lume mai bună. Astfel, 70 de ani în urmă, la 9 mai, a fost setată o nouă formă de cooperare și apropiere între statele europene, fiind puse bazele unuia dintre cele mai de succes proiecte ale istoriei – Uniunea Europeană, Europa unită și solidară reconfirmându-și și astăzi succesul său istoric.

„Istoria Uniunii Europene este o istorie a unei moșteniri comune, a comuniunii de valori, confirmând progrese sociale și economice prin renunțarea la egoism și concentrarea pe unitate prin diversitate. Prin tot ceea ce a devenit Uniunea Europeană în perioada existenței sale, Ziua Europei devine, la rândul ei, prilejul de a marca pacea, unitatea și prosperitatea pe continentul european”, notează Ion Chicu.

Potrivit lui, aceste valori, de rând cu cele ale democrației și statului de drept, au inspirat de-a lungul anilor construcția europeană. „Și constat, cu satisfacție, că tot aceste valori sunt cele care ne ghidează în procesul de dezvoltare și transformare a țării noastre. Prin atașamentul manifestat pentru comuniunea de valori europene și acțiunile întreprinse în consecință transpunem treptat, în fiecare zi, modelul european de dezvoltare la noi acasă, în Republica Moldova”, menționează șeful cabinetului de miniștri. În opinia sa, cel mai important vehicul în acest sens fiind incontestabil Acordul de Asociere, prin a cărui implementare statul avansează tot mai mult în parcursul european.

Potrivit premierului, prin toate realizările obținute până în prezent, prin cele propuse pentru viitorul apropiat, dar și pe termen mediu, sunt create noi condiții pentru dezvoltarea economică a țării, pentru a spori nivelul de bunăstare a cetățenilor, pentru mai multă stabilite și siguranță în viitor.

Sursa:gov.md