Să trăim ca-n Europa!

Spania riscă să organizeze alegeri pentru a treia oară în ultimele 12 luni

Spania riscă să organizeze alegeri pentru a treia oară în ultimele 12 luni

09/08/2016
|
0 Comments
|

pania riscă să organizeze alegeri pentru a treia oară în ultimele 12 luni dacă opoziția socialistă continuă să blocheze formarea unui guvern, a avertizat, marți, premierul spaniol în exercițiu Mariano Rajoy, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Liderul Partidului Socialist, Pedro Sanchez, a refuzat să “facă treaba” conservatorilor prin intrarea într-o mare coaliție sau prin semnarea unor acorduri de guvernare.

”Dacă domnul Sanchez își menține “nu”-ul, ne vom îndrepta spre noi alegeri, ceea ce ar fi un nonsens, o nebunie”, a declarat Rajoy după o întrevedere cu liderul socialiștilor spanioli.

Învingător în alegerile din vara anului trecut și în cele din decembrie, Mariano Rajoy nu a reușit să formeze un guvern din cauza lipsei majorității absolute în parlamentul de la Madrid.

Executivul său poate gestiona doar problemele curente. El nu poate însă pregăti reducerea de cheltuieli bugetare solicitată de Comisia Europeană și nici nu poate avea, de exemplu, inițiative legislative pentru descurajarea forțelor separatiste pro-independență din Spania.

Premierul în exercițiu urmează să se întâlnească miercuri cu liderul formațiunii liberale Ciudadanos, Albert Rivera, care nu a propus până în prezent decât să se abțină de la vot, în favoarea învestirii unui guvern conservator.

Totuși, chiar și sprijinul celor 32 de deputați ai Ciudadanos ar fi insuficient pentru a atinge majoritatea absolută de 176 de voturi, transmite Agerpres.

Sursa: agepres.ro