Să trăim ca-n Europa!

Sondaj: Circa 70 la sută dintre cetăţeni sunt îngrijoraţi de criza politică din Republica Moldova

Sondaj: Circa 70 la sută dintre cetăţeni sunt îngrijoraţi de criza politică din Republica Moldova

23/11/2015
|
0 Comments
|

Cel mai mult pe moldoveni îi îngrijorează criza politică din ţară, din care rezultă şi restul problemelor, cum ar fi: creşterea preţurilor, sărăcia şi corupţia. Datele unui sondaj de opinie realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova mai atestă că circa 70 la sută din respondenţi consideră că Republica Moldova merge într-o direcţie pe motiv că nu sunt implementate reformele„Îngrijorarea cea mai mare este criza politică care este legată de politic. Mai apoi urmează creștere prețurilor, criza catastrofală economică, sărăcia, corupția și calitatea guvernării. Prima este criza politicului, când analizăm lucrurile să discutăm cu oamenii, ei conștientizează că politicul este și cauza sărăciei, creșterea prețurilor și toate celelalte. Lumea începe să conștientizeze că, baza democrației într-un stat îl pune politicul. Responsabilitatea pentru acest domeniu este mai mare acum deoarece până nu demult, în sondajele sociologice, interesul față de politicul se menținea doar la a treia parte din populație”, a menționat Andrei Dumbrăveanu, reprezentantul Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

De asemenea, potrivit sondajului, circa 70 – 80% dintre respondenți se pronunță pentru alegerea președintelui țării direct de către popor. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri directe pentru funcția de șef de stat, Renato Usatîi apare pe primul loc, urmat de Igor Dodon, Maia Sandu, Vladimir Voronin, Iurie Leancă, Dorin Chirtoacă și Marian Lupu.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un scrutin parlamentar PSRM ar acumula 16,4%, Formațiunea „Partidul Nostru” – 15,2 %, PPEM – 6,8%, PDM – 6,7 %, Platforma DA – 6,3 %, PL – 5,8%, PCRM – 5,5 % și PLDM – 2,5%”.

În cadrul sondajului interogate 1187 de persoane din 75 de localități din Republica Moldova.

Sursa:Radio Moldova Actualităţi.