Să trăim ca-n Europa!

Slovacia – exemplu de integrare europeană pentru Republica Moldova

Slovacia – exemplu de integrare europeană pentru Republica Moldova

28/03/2015
|
Comments off
|

Experiența slovacă în procesul de integrare în UE, metodele de comunicare cu cetățenii și promovarea valorilor europene au constituit principale teme de discuție în cadrul vizitei de studiu la Bratislava, Slovacia (16-19 martie 2015), la care a participat un grup de reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova. Vizita de studiu s-a desfăşurat în cadrul proiectului ”Regiunile Moldovei merită un viitor european”, organizată de Asociația pentru Politică Externă din Slovacia. Vă propunem în continuare un ciclu de materiale realizate în urma întâlnirilor cu oficialii slovaci la Bratislava.

Cheia succesului integrării europene

Slovacia a devenit membru UE la 1 mai 2004. Drumul parcurs de la semnarea Acordului de Asociere (1993) și până la integrarea în comunitatea europeană a însemnat 11 ani de eforturi comune ale autorităților și societății civile pentru a ralia țara standardelor europene în diverse domenii, a convinge societatea de necesitatea integrării și a crea o imagine pozitivă UE în rândul populației.

În cadrul schimbului de opinii interlocutorii au accentuat asupra faptului că integrarea europeană reprezintă un proces de durată, care necesită implicare și efort din partea întregii societăți și nu doar din partea clasei politice. Cu alte cuvinte, autoritățile și societatea în ansamblu trebuie să meargă în același pas, să promoveze aceleași valori și să aibă un obiectiv comun – de a integra țara în comunitatea europeană. Prin urmare, pentru a asigura garanția succesului este necesară implicarea unui număr cât mai mare de persoane în promovarea valorilor europene, tineretul fiind categoria principală a societății pe care trebuie pus accentul, pentru că, spun slovacii, ”viitorul le aparține”. Pentru detalii acesați:

http://infoeuropa.md/comunicare/dialogul-cheia-succesului-integrarii-europene/

Comunicarea cu societatea trebuie să fie accesibilă

”În procesul de integrare europeană comunicarea cu societatea trebuie să fie pozitivă, pro-activă, concretă și accesibilă”, a declarat Pavol Szalai, responsabil de comunicare în cadrul Departamentului pentru pregătirea președinției Slovace a Consiliului UE, Ministerul Afacerilor Externe și Europene a Slovaciei. Pentru detalii accesați:

http://infoeuropa.md/platforma-societatii-civile-pentru-europa/comunicarea-cu-societatea-trebuie-sa-fie-accesibila/

Diplomații slovaci sugerează: Ţineţi cont de interesul naţional

”În procesul de integrare europeană nici pentru o clipă nu trebuie să uitați de interesul național”, afirmă diplomații Departamentului Europa de Est, Caucazul de Sud și Asia Centrală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Europene din Slovacia.

”Să nu vă grăbiți să vă integrați în UE cu două luni mai devreme, dar în schimb să cedați interesul național. În cazul nostru au fost aspecte unde am fost nevoiți să cedăm pentru că ne-am grăbit. În special, este vorba de agricultură. În rezultat, acum unii fermieri nu sunt suficient de competitivi pe piața europeană, comparativ cu vecinii noștri. Prin urmare, nu vă grăbiți să închideți cât mai repede capitolele de negocieri. Lucrurile trebuie făcute calitativ și nu în grabă, iar interesul național trebuie mereu avut în vedere”, consideră diplomații slovaci. Pentru detalii accesați:

http://infoeuropa.md/platforma-societatii-civile-pentru-europa/diplomati-slovaci-sugereaza-tineti-cont-de-interesul-national/

Slovacia a reuşit să se integreze în UE pentru că ambiţiile au fost mari

Participanții la discuții au menționat că după mai bine de 10 ani de la integrarea Slovaciei în UE nivelul de dezvoltare economică a țării a crescut simțitor. ”Evident, nu totul este doar alb sau negru. Dar cu siguranță, în cazul Slovaciei este mai mult alb”, a menționat Iuras Tomas, Director al Departamentului pentru Afaceri și Relații cu UE.

Andrej Králik, Șeful Serviciului Politică și Presă, Reprezentanța Comisiei Europene în Slovacia:După 10 ani de la integrarea în comunitatea europeană Slovacia a devenit o voce pe scena politică europeană. Dacă înainte de integrare Slovacia era doar un consumator de soluții, atunci astăzi ea se așază la masa de negocieri cu celelalte state europene și elaborează soluții pentru țările UE. Vocea Slovaciei este auzită la nivelul Uniunii Europene; Pentru detalii accesați:

http://infoeuropa.md/platforma-societatii-civile-pentru-europa/slovacia-a-reusit-sa-se-integreze-in-ue-pentru-ca-ambitiile-au-fost-mari/