Să trăim ca-n Europa!

Dafina Gherceva: Situația R. Moldova este complicată fiindcă societatea este divizată

Dafina Gherceva: Situația R. Moldova este complicată fiindcă societatea este divizată

06/11/2015
|
0 Comments
|

Instabilitatea politică are un impact major asupra dezvoltării țării, iar situația Republicii Moldova este una cu atât mai complicată, cu cât societatea este divizată între est și vest.
Sunt remarcile făcute în cadrul unei prelegeri de către reprezentantul Națiunilor Unite la Chișinău, Dafina Gherceva, în fața studenților Universității Libere Internaționale. Potrivit ei, în ultimii ani, țara noastră a făcut progrese în ceea ce privește reducerea nivelului de sărăcie, a mortalității infantile sau asigurării accesului la educație. Totuși, situația este una critică într-o serie de alte domenii.
Republica Moldova a reușit să reducă nivelul de sărăcie, cu toate acestea mii de persoane, potrivit estimărilor Băncii Mondiale, continuă să trăiască în sărăcie extremă, adică cu mai puțin de 2 dolari pe zi, a menționat Dafina Gherceva. Coeziunea și stabilitatea sunt condițiile unei dezvoltări economice durabile, a sugerat reprezentantul ONU.
”Moldova este un stat mic dar foarte divizat, între diferite grupuri minoritare dar și în diferite as pirații: pro europene și pro-ruse. Această divizare socială crează obstacole în calea coalizării în jurul unui singur scop, a unei agende comune. Din februarie de cănd am preluat această funcție, am lucrat cu, sper eu să fie numit cât mai reped un nou guvern, voi lucra deja cu 4 premieri. Această instabilitate politică are efecte asupra dezvoltării statului”, a declarat Dafina Gherceva.

Sursa: radiochisinau.md