Să trăim ca-n Europa!

Situaţia din R. Moldova, discutată în Consiliul de Securitate rus/A treia zi de proteste la Chişinău

Situaţia din R. Moldova, discutată în Consiliul de Securitate rus/A treia zi de proteste la Chişinău

22/01/2016
|
0 Comments
|

Preşedintele Vladimir Puțin şi membrii Consiliului de Securitate al Rusiei au discutat “în detaliu”, despre situaţia politică gravă din R. Moldova. La Chişinău, mii de persoane au protestat pentru a treia zi consecutiv.

Liderul de la Kremlin s-a întâlnit, vineri, cu membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al Rusiei, printre subiectele discutate aflându-se şi “situaţia politică internă gravă aflată în continuă escaladare” din R. Moldova, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei ruse. În comunicat se precizează că discuţia a fost “detaliată”. Consiliul de Securitate al Rusiei este echivalentul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din România.

CSAT nu a avut anul acesta nicio reuniune. Potrivit Regulamentului de funcţionare, CSAT este convocat de preşedinte, “trimestrial sau de câte ori este necesar”. Apel pentru un miting de amploare duminică, de la ora 11:00 La Chişinău, mii de moldovenii au protestat, pentru a treia zi, în centrul Capitalei, mobilizaţi de Platforma “Demnitate şi Adevăr” şi de PSRM şi Partidul Nostru, relatează Agora.md. Demonstranţilor li s-a alăturat şi liderul platformei “Un PAS pentru Moldova”, Maia Sandu.

Din Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), scandând “Noi suntem poporul!” şi “Poporul s-a trezit!”, protestatarii au mers la Curtea Constituțională şi apoi la sediul televiziunii naţionale Moldova 1. Liderii protestatarilor au intrat în sediul televiziunii naționale pentru a discuta cu directorul Mircea Surdu, căruia i-au solicitat ca întrevederea să fie transmisă în direct. Surdu a acceptat, iar protestatarii i-au invitat pe moldoveni la un miting de amploare duminică, de la ora 11:00.

Manifestanții au ajuns şi în fața reședinței prezidenţiale, unde au scandat “Păduraru trădător”, “Jos mafia” și “Trădătorii”, dar şi la Ministerul Justiţiei, care a refuzat să înregistreze Partidul “Platforma Demnitate şi Adevăr” (DA), scrie Jurnal.md. Am luat decizia să schimbăm Partidul Forţa Poporului în Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, însă astăzi ne-au anunţat că nu ne înregistrează partidul. Aceşti indivizi se joacă cu focul. Nu au nimic în comun cu adevărul şi demnitatea, a declarat Andrei Năstase, liderul Platformei DA în timpul protestului din faţa instituţiei.
“Au găsit motive că nu am fi plătit o taxă care, de fapt, era plătită. Ar fi putut spune acest lucru în ziua în care am depus actele, dar au ţinut până în ultimul moment. Este o tentativă de a nu ne admite la alegeri”, a mai spus Andrei Năstase. Totodată, Curtea Constituţională a respins sesizarea depusă de PSRM privind legalitatea învestirii Guvernului Filip. “Curtea Constituţională a refuzat demersul nostru. Acesta este încă un motiv de a ieşi duminică la protest”, a afirmat liderul socialiştilor, Igor Dodon.

Sursa: euroactiv.ro