Să trăim ca-n Europa!

Sic!: Vlad Plahotniuc între Est și Vest

Sic!: Vlad Plahotniuc între Est și Vest

13/01/2017
|
0 Comments
|

Noul președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, s-a adresat președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, cu îndemnul să îmbunătățească relația cu Rusia, într-un articol publicat la 7 ianuarie, pe pagina de internet a televiziunii americane Foxnews.com. În articolul postat la rubrica opinii a portalului Foxnews.com, „coordonatorul executiv” al coaliției de guvernare din Republica Moldova își exprimă, totodată, speranța ca „acest lucru să nu se producă în detrimentul visului nostru de a ne consolida legăturile cu Occidentul”. În limba română, articolul apare a doua zi pe pagina de internet a liderului PDM cu titlul „Moldova vrea să fie o punte între Est și Vest, și nu un câmp de luptă”. Trecând peste presupunerile legate de faptul dacă acest mesaj ar fi sau nu o preocupare în acest moment al tranziției pentru noua administrație de la Casa Albă, Sic! încearcă să verifice câteva din afirmațiile făcute Vlad Plahotniuc, transmite IPN.

Într-un nou articol publicat pe sic.md – „Vlad Plahotniuc între Est și Vest” , autorii menționează că liderul PDM, exprimându-se în numele Republicii Moldova, se arată îngrijorat de o posibilă schimbare a situației Republicii Moldova ca urmare a „normalizării” raporturilor dintre SUA și Rusia, anunţate de către Donald Trump. În contextul confruntării dintre Est și Vest, Vlad Plahotniuc vorbește și de presiunea care se exercită asupra Moldovei. Paradoxul este, potrivit autorilor Sic!, că, deși lasă de înțeles că nu ne place să fim puși în situația de a alege între una din cele două părți, coordonatorul guvernării de la Chișinău se contrazice afirmând că Moldova nu dorește să facă parte din sfera de influență a Moscovei.

„Complexitatea verificării acestei afirmații rezidă în faptul că nu există o viziune de ansamblu comună în acest sens a celor care guvernează la ora actuală Republica Moldova, în condițiile în care una din ramurile puterii, președinția, este deținută de Igor Dodon, politician care se declară adept al unor relații mai strânse cu Moscova și al unui „parteneriat strategic” cu Federația Rusă. Rămâne, așadar, să ne bazăm pe „sinceritatea” afirmației lui Vlad Plahotniuc”, se menționează în articolul Sic!

În același articol, autorii susțin că liderul PDM dorește să se facă înțeles de marile puteri ale lumii și le transmite mesajul că Republica Moldova nu vrea să fie implicată într-un eventual război rece și să aibă de suferit de pe urma alegerii sale de a continua parcursul european. Pe de o parte, Vlad Plahotniuc susține că moldovenii sunt majoritar pro-occidentali, ceea ce nu corespunde realităților zilei de astăzi, dacă sunt analizate rezultatele celor mai recente cercetări sociologice. Pe de altă parte, președintele PDM vorbește în premieră despre „afinitatea noastră culturală și istorică cu Rusia”. Reiese că noi, moldovenii, deși suntem pro-europeni și pro-americani, ne asemănăm spiritual cu rușii.

În loc de concluzie, Sic! observă că articolul semnat de Vlad Plahotniuc și care îl are ca destinatar pe președintele ales al SUA Donald Trump, transmite de fapt mesaje și către UE, și către est-europeni, și Moscova.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenției de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova.

Sursa:ipn.md