Să trăim ca-n Europa!

Separatiștii proruși din estul Ucrainei proclamă un nou stat: "Mica Rusie"

Separatiștii proruși din estul Ucrainei proclamă un nou stat: “Mica Rusie”

18/07/2017
|
0 Comments
|

Separatiștii proruși din estul Ucrainei au proclamat marți crearea unui nou stat: ”Mica Rusie” (Malorusia).

“Guvernul Ucrainei a dovedit singur că este un stat eșuat”, au afirmat separatiștii într-o declarație difuzată de agenția de presă Donețk, afiliată rebelilor, informează DPA, preluată de Agerpres. Ucraina ”și-a demonstrat actuala și viitoarea incapacitate de a le oferi pace și prosperitate locuitorilor săi”, se mai spune în declarație.

DPA amintește că în două regiuni estice ale Ucrainei, Donețk și Lugansk, a izbucnit o rebeliune în urmă cu trei ani, când Kievul l-a alungat pe președintele său prorus din acea vreme, Viktor Ianukovici, în contextul unor proteste de masă care făceau apel la strângerea legăturilor cu Occidentul.

Rusia a condamnat înlăturarea lui Ianukovici, considerând-o drept o lovitură de stat pusă la cale de către Occident și a răspuns cu anexarea Peninsulei Crimeea, regiune sudică a Ucrainei unde există o mare bază navală rusă la Marea Neagră.

Moscova a susținut în mod deschis cauza rebelilor din regiunile estice ale Ucrainei, dar dezmințit categoric acuzațiile guvernului ucrainean că trimite soldați și muniții pentru conflict.

Potrivit unor estimări ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), circa 10.000 de persoane și-au pierdut viața în conflict.

Sursa: euroactiv.ro