Să trăim ca-n Europa!

Semne rele anul are? Prognoze economice triste pentru Republica Moldova de la BERD

Semne rele anul are? Prognoze economice triste pentru Republica Moldova de la BERD

06/11/2015
|
0 Comments
|

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează o contracție a economiei Republicii Moldova cu 2% în 2015 și stagnare în 2016, conform ultimului raport al Băncii întitulat Perspectivele Economice Regionale (Regional Economic Prospects), publicat ieri.

Potrivit sursei, in timp ce economia Moldovei a crescut cu 4,6% în 2014 și cu 3,6 la sută în prima jumătate a anului 2015, în comparație cu perioada corespunzătoare a anului trecut, riscurile ce pot contribui la decelerarea creșterii economice în 2015 persistă. Acestea includ vulnerabilitățile semnificative în sectorul financiar, scăderea remitențelor, politici monetare restrictive, creșterea inflației, performanța slabă a agriculturii, recesiunea economică regională, provocări în executarea bugetului de stat din cauza diminuării asistenței financiare externe, politica internă volatilă și probleme substanțiale de guvernare.

Se estimează creșterea datoriei publice de la aproximativ 30 la suta din PIB în 2014 până la circa 50 la sută în 2015, în principal datorată acordării sprijinului de urgență pentru cele trei bănci lichidate.

Sursa: moldova.org