Să trăim ca-n Europa!

Şeful statului: Europa unită a devenit astăzi o fortăreaţă a democraţiei

Şeful statului: Europa unită a devenit astăzi o fortăreaţă a democraţiei

06/05/2016
|
0 Comments
|

Preşedintele Nicolae Timofti a transmis un mesaj, cu ocazia Zilei Europei, în care subliniază că Europa unită a devenit astăzi o fortăreaţă a democraţiei, transparenţei, diversităţii şi identităţii tuturor naţiunilor, acestea întruchipând valorile libertăţii, care exprimă, de fapt, esenţa Uniunii Europene, transmite IPN.

„Începând cu anul 1950, ziua de 9 mai a devenit una de referinţă în istoria Europei postbelice. După consecinţele unui dureros eveniment din istorie – cel de-al doilea război mondial – naţiunile Europei au făcut eforturi pentru a-şi revigora industriile şi economiile naţionale, pentru a ridica standardele de viaţă, dar şi pentru a evita un al treilea război mondial”, se menţionează în mesajul preşedintelui.

„Pentru Republica Moldova, proiectul început de Franţa şi Germania, la cinci ani după finalizarea celui de-al doilea război mondial, a devenit o prioritate de importanţă naţională. Avansarea pe agenda europeană constituie obiectivul major al coaliţiei de guvernare şi, desigur, corespunde aspiraţiilor cetăţenilor noştri. Implementarea prevederilor Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană este o garanţie şi o confirmare a eforturilor comune întreprinse în vederea integrării poporului nostru în marea familie a popoarelor europene”, afirmă preşedintele.

Şeful statului mai menţionează că liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova reprezintă o victorie comună a paşilor concreţi făcuţi pe tărâmul reformelor europene. Nicolae Timofti spune că acum, ca niciodată, „este important să fim uniţi în idealuri şi fapte, să perseverăm pe calea europeană şi să afirmăm cu demnitate că Europa este casa noastră comună”. Şi ca nişte gospodari prin tradiţie, din moşi-strămoşi, mai îndeamnă preşedintele, „să avem grijă ca în această casă” să-şi găsească adăpost onestitatea, bunăvoinţa şi integritatea, iar aceasta înseamnă vocaţie europeană.

Sursa: ipn.md