Să trăim ca-n Europa!

(VIDEO) Șeful diplomației UE a cerut, la Moscova, eliberarea lui Aleksei Navalnîi: Rusia face parte din Europa, dar evenimentele fac dificilă relația la care am visat, o Europă de la Lisabona la Vladivostok

(VIDEO) Șeful diplomației UE a cerut, la Moscova, eliberarea lui Aleksei Navalnîi: Rusia face parte din Europa, dar evenimentele fac dificilă relația la care am visat, o Europă de la Lisabona la Vladivostok

05/02/2021
|
0 Comments
|

Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia au atins un nivel minim în urma încarcerării principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a apreciat vineri, la Moscova, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell, potrivit AFP şi EFE, informează Agerpres.

Borrell este primul șef al diplomației din 2017 încoace care efectuează o vizită în capitala Federației Ruse, deplasarea având loc sub semnul arestării și condamnării opozantului Aleksei Navalnîi, fapt criticat de Occident, în timp ce grupurile politice din Parlamentul European i-au cerut Înaltului Reprezentant al UE să solicite o întâlnire cu Navalnîi sau chiar să-și amâne vizita în Rusia dacă nu poate determina eliberarea acestuia și să propună noi sancțiuni la adresa Rusiei. Reuniunea Borrell – Lavrov a făcut parte din procesul strategic de revizuire a relațiilor cu Rusia, o dezbatere în aceste sens fiind programată la Consiliul European din luna martie.

”Este sigur că relaţiile noastre sunt puternic tensionate şi afacerea Navalnîi este un punct minim”, a spus Josep Borrell înaintea întrevederii cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

De partea sa Lavrov, care nu a evocat numele opozantului rus, s-a declarat pregătit să ”discute orice subiect, indiferent care”, cu Borrell.

”Principala noastră problemă este absenţa normalităţii în relaţiile Rusia-UE (…) este o situaţie nesănătoasă care nu serveşte nimănui”, a spus demnitarul rus, care şi-a exprimat speranţa de a avea o discuţie ”deschisă şi detaliată” cu Josep Borrell.

Ulterior întrevederii, cei doi șefi ai diplomațiilor UE și rusă au susținut o conferință comună de presă. Ambii au declarat în cadrul discuțiilor de la Moscova că UE și Rusia vor să continue să lucreze împreună în ciuda diferențelor.

“Rusia este cel mai mare vecin al nostru; face parte din Europa. (…) Cu toate acestea, evenimentele atât în țară, cât și în străinătate fac dificilă relația la care am visat în anii 1990, când am vorbit despre o Europă de la Lisabona la Vladivostok. Astăzi este mult mai dificil decât acum 20 sau 30 de ani”, a spus Borrell, parafrazând un concept adesea uzitat de președintele francez Emmanuel Macron. De altfel, deși a criticat dur arestarea și condamnarea opozantului Aleksei Navalnîi, Emmanuel Macron a spus joi în cadrul unui eveniment Atlantic Council că susține un dialog continuu cu Moscova, deoarece Rusia era “parte a Europei” și este “imposibil” să ai pace și stabilitate în Europa fără a negocia cu Rusia.

Așa cum a promis la momentul anunțării vizitei la Moscova, Josep Borrell a transmis îngrijorarea UE cu privire la condamnarea lui Navalnîi și a cerut eliberarea acestuia.

Vizita mea coincide cu arestarea și condamnarea lui Aleksei Navalnîi și arestarea a mii de manifestanți. După cum vă puteți aștepta, i-am transmis ministrului Lavrov profunda noastră îngrijorare și am reiterat apelul nostru pentru eliberarea sa și lansarea unei anchete imparțiale cu privire la otrăvirea sa. Deși respectăm pe deplin suveranitatea Rusiei și propria sa responsabilitate în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor sale internaționale, Uniunea Europeană consideră că problemele legate de statul de drept, drepturile omului, societatea civilă și libertatea politică sunt esențiale pentru un viitor comun, atât pentru Uniunea Europeană și Rusia“, a spus Borrell.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, efectuează în perioada 4-6 februarie o vizită de lucru în Rusia.

Înaltul Reprezentant și-a anunțat această vizită la 25 ianuarie, la capătul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Miniștrii de externe europeni au convenit cu Borrell, ca acesta să efectueze o vizită la Moscova pentru a transmite “mesaje ferme” privind eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Între timp, un tribunal din Moscova l-a condamnat marţi pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, critic acerb al Kremlinului și al președintelui Vladimir Putin, la trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a decis că acesta a încălcat condiţiile de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare în 2014, dar a spus că termenul său de închisoare va fi scurtat pentru timpul în care s-a aflat în arest la domiciliu. Navalnîi a revenit în luna ianuarie în Rusia, după ce a fost tratat într-un spital din Germania ca urmare a otrăvirii sale cu agent neurotoxic de tip Noviciok.

Drept reacție, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, și Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, au cerut eliberarea imediată și necondiționată a lui Aleksei Navalnîi.

Condamnarea opozantului rus a survenit cu două zile înainte de vizita lui Josep Borrell la Moscova.

Parlamentul European a solicitat deja țărilor UE să impună sancțiuni Rusiei după arestarea inițială a lui Aleksei Navalnîi, întors la Moscova după ce a fost tratat la Berlin ca urmare a otrăvirii sale cu agent neurotoxic, și a pledat pentru înghețarea proiectului energetic Nord Stream 2.

 

SURSA:caleaeuropeana.ro