Să trăim ca-n Europa!

Seful delegatiei UE la Chisinau: Suntem ingrijorati de legaturile dintre afaceri si politica in Republica Moldova

Seful delegatiei UE la Chisinau: Suntem ingrijorati de legaturile dintre afaceri si politica in Republica Moldova

18/07/2015
|
0 Comments
|

Gradul de dezamagire fata de Republica Moldova este foarte inalt in randurile partenerilor externi ai republicii, iar principalul motiv este criza din sistemul bancar, puternic afectat de jaful unui miliard de dolari prin credite neperformante eliberate de Banca de Economii (BEM) si alte institutii financiare, a declarat vineri seara seful delegatiei UE la Chisinau, Pirkka Tapiola, intr-un interviu acordat in cadrul proiectul “Europa, te astept!” de la Jurnal.tv, subliniind totodata ca UE este foarte ingrijorata de legaturile dintre afaceri si politica in Republica Moldova, informeaza Agerpres.

“Am spus destul de deschis ca ne ingrijoreaza legaturile dintre business si politica in aceasta tara”, a subliniat oficialul european, opinand ca “este foarte rau atunci cand frontiera dintre interesele nationale si cele personale este stearsa”.

“Acum speram sa fie formata coalitia intr-un mod eficient, cu majoritate in parlament, care sa inceapa fara intarziere sa implementeze reformele atat de necesare”, a afirmat Pirkka Tapiola, subliniind ca este important ca noul guvern sa ceara, ca un prim pas, negocieri cu privire la un nou program FMI, sa incheie un acord cu acesta pentru a debloca anumite fluxuri financiare.

In contextul crizei din sectorul bancar, seful misiunii UE la Chisinau a declarat ca este realist si nu se asteapta la recuperarea completa a miliardului furat, dar ceea ce se poate face in situatia creata este lichidarea bancilor cu probleme.

“Se spune ca Banca de Economii este banca poporului. Parerea mea e ca o banca proasta nu poate fi a poporului, odata ce ia banii contribuabililor ca sa fie sustinuta. Este o pierdere din banii contribuabililor”, a opinat el, adaugand ca solutionarea crizei din sectorul bancar este foarte importanta si pentru climatul investitional.

“Da, noi suntem dezamagiti, dar Republica Moldova un stat suveran care trebuie sa mearga inainte. Este o tara mica si poate fi cu usurinta intoarsa in alta directie daca este vointa politica necesara. Doar prin implementarea reformelor reale pot fi folosite toate oportunitatile Acordului de Asociere. Nu putem sa ne permitem sa stam si sa ne lamentam ca ‘oh, suntem dezamagiti, totul este prost’. Sunt probleme serioase, trebuie sa recunoastem acest lucru, dar trebuie sa incurajam progresul si sa aducem Republica Moldova inapoi pe calea corecta”, a pledat oficialul european.

Sursă: hotnews.ro