Să trăim ca-n Europa!

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău: Oameni care anterior au servit unor interese particulare în justiţia din Republica Moldova, reapar în sistem

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău: Oameni care anterior au servit unor interese particulare în justiţia din Republica Moldova, reapar în sistem

07/10/2020
|
0 Comments
|

Oameni care anterior au servit unor interese particulare în Justiţia din Republica Moldova, reapar în sistem. Este declaraţia şefului Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, excelenţa sa Peter Michalko şi a fost făcută în emisiunea Punctul pe Azi de la TVR Moldova. Oficialul european spune că, în continuare, independenţa justiţiei este cea mai mare problemă, ce afectează calitatea vieţii cetăţenilor şi imaginea Republicii Moldova în faţa partenerilor externi şi a investitorilor străini.

În timpul emisiunii Punctul pe Azi, Excelenţa Sa, ambasadorul Peter Michalko, a menţionat că lipsa progreselor în reformarea justiţiei este în continuare cea mai mare restanţă a autorităţilor de la Chişinău. Potrivit diplomatului european, sistemul judiciar este în continuare împânzit de oameni care servesc intereselor personale şi nu supremaţiei legii.

Excelenţa Sa, PETER MICHALKO, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova: “Este important ca să nu observăm forme de regres în ceea ce priveşte credibilitatea justiţiei şi în ceea ce-i priveşte pe cei care activează în sectorul justiţiei. Mai ales dacă vorbim despre unele cazuri când vedem că cei care au fost parte în sistemul în care justiţia din Republica Moldova a servit unor interese particulare, ei reapar în funcţie”.

Diplomatul s-a referit şi la importanţa protejării investitorilor străini, cei care asigură Republica Moldova cu locuri de muncă. Potrivit oficialului, cazul VictoriaBank ştirbeşte din imaginea ţării pe plan extern şi nu asigură predictibilitate investitorilor străini, descurajându-i să vină în Republica Moldova.

Excelenţa Sa, PETER MICHALKO, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova: “Este extrem de important ca investitorii care au venit în RM, care au investit, care au venit cu bunăvoinţă şi care au ajutat la stabilizarea sistemului bancar şi financiar ca să fie protejaţi, şi să nu fie drepturile lor afectate în modul nepotrivit”.

Reamintim că instanţa de judecată a permis aplicarea sechestrului pe activele VictoriaBank, existând suspiciuni că instituţia bancară ar fi participat în tranzacţii dubioase în timpul devalizării sistemului bancar din 2014. Se întâmplă după ce acţiunile VictoriaBank au fost cumărate în 2018 de Banca Transilvania din România, care, în parteneriat cu BERD, deţine pachetul majoritar de acţiuni la VictoriaBank.

Sursa: tvrmoldova.md