Să trăim ca-n Europa!

Șefa Misiunii USAID în Moldova: ”Dacă trece proiectul de lege propus de Ministerul Justiției, Moldova se va compara cu cele mai represive regimuri din regiune”

Șefa Misiunii USAID în Moldova: ”Dacă trece proiectul de lege propus de Ministerul Justiției, Moldova se va compara cu cele mai represive regimuri din regiune”

14/07/2017
|
0 Comments
|

Credem că este alarmant proiectul care a fost prezentat recent de Ministerul Justiției privind finanțarea externă a ONG-urilor. Opinia a fost sonorizată de Karen R. Hilliard, Șefa Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID) din Republica Moldova, in cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată. Aceasta s-a referit la justiție, reformele în domeniul judiciar, la încrederea populației în acest sistem, dar și la proiectul de lege propus de Ministerul Justiției, prin care sunt impuse câteva măsuri restrictive în activitatea organizațiilor neguvernamentale din Moldova. .

”Până acum, a menționat Karen R. Hilliard, Moldova a avut un parcurs bun la capitolul susținerii societății civile și aici mă refer la faptul că a fost îmbunătățit cadrul legislativ în acest domeniu. Un exemplu în acest sens este că a fost adoptată așa zisa ”legea celor 2 %”, act legislativ potrivit căruia cetățenii Republicii Moldova pot dona ONG-urilor și fundațiilor de caritate două procente din taxele pe care le plătesc. Aceasta este o reformă minunată, fiindcă a fost promovată finanțarea din interiorul țării a societății civile”. În acelaț timp, Șefa Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID) din Republica Moldova a ținut să-și exprime îngrijorarea referitor la proiectul de lege propus de Ministerul Justiției, privind modificările de lege propuse la capitolul finanțarea activității organizațiilor neguvernamentale din Moldova.

” Proiectul de lege propus de Ministerul Justiției este un pas înapoi. Restricțiile impuse în actualul proiect de lege sunt șocante, deoarece până acum guvernarea a avut un parcurs bun în colaborarea cu societatea civilă. Este o situație confuză. Mă tem acum că Moldova, dacă trece o astfel de lege, se va compara cu cele mai represive regimuri din regiune. Nu este un grup cu care Moldova vrea să se identifice. Noi rămânem nedumeriți și foarte îngrijorați. Este greu de înțeles cum Republica Moldova se identifică ca o democrație din Vest și dorește un parcurs european, dar totodată vrea să introducă o astfel de lege. Este incredibil…„, -a spus Karen R. Hilliard

InterviuL a fost realizat de Lilia Zaharia și poate fi citit integral AICI