Să trăim ca-n Europa!

Școala mai democratică

Școala mai democratică

20/02/2015
|
Comments off
|

A fost lansat școalamea.md – website-ul care vrea să democratizeze școlile din Moldova. Expert-Grup anunță lansarea site-ului www.scoalamea.md, pe care sunt publicate bugetele și performanțele școlare detaliate pentru cele 20 de şcoli beneficiare ale iniţiativei Şcoala Mea, precum şi informații despre toate instituțiile de învățământ din țară. Site-ul este un produs al Școala Mea, care presupune implicarea cetățenilor în discuții despre bugetul școlii și despre calitatea serviciilor educaționale. Inițiativa va fi implementată în 100 de școli pe parcursul a 5 ani, iar instrumentele sale vor putea fi preluate de fiecare instituție de învățământ din Republica Moldova.

În baza datelor oferite de către Ministerul Educației, ȘcoalaMea.md oferă posibilitatea utilizatorilor să acceseze „fișele școlare”, care afișează într-un mod interactiv și ușor de înțeles mai mulți indicatori: numărul de elevi, numărul de profesori, numărul de elevi per profesor, bugetul total al școlii, ponderea salariilor în buget, cheltuielile per elev, ponderea cheltuielilor pentru servicii comunale etc. De asemenea, scoalamea.md afișează nota medie și rata de promovare la bacalaureat și alți indicatori de performanță școlară pentru fiecare instituție de învățământ din țară.

Scoalamea.md pune la dispoziție ghiduri pentru elevii, părinții sau profesorii care vor să facă public bugetul instituției lor de învățământ și care vor să organizeze audieri publice, unde să discute despre prioritățile de dezvoltare ale școlii.

Inițiativa „Școala Mea” este implementată de Expert-Grup, împreună cu partenerii regionali, cu suportul financiar al Băncii Mondiale în cadrul Parteneriatului Global pentru Responsabilizare Socială și suportul informațional al Ministerului Educaţiei.

Mai multe detalii: http://www.interlic.md/2015-02-20/a-fost-lansat-scoalamea-md-websiteul-care-vrea-sa-democratizeze-colile-din-moldova-38605.html