Să trăim ca-n Europa!

Schimbări majore pe piața financiară britanică înaintea Brexit-ului: Peste 275 de companii transferă active de 1.200 de miliarde de dolari din Marea Britanie în UE

Schimbări majore pe piața financiară britanică înaintea Brexit-ului: Peste 275 de companii transferă active de 1.200 de miliarde de dolari din Marea Britanie în UE

11/03/2019
|
0 Comments
|

Peste 275 de companii financiare transferă active și fonduri cumulate de 1.200 de miliarde de dolari, dar și mii de angajați din Marea Britanie în Uniunea Europeană, în perspectiva Brexit-ului, la costuri de până la 4 miliarde de dolari, se precizează într-un raport publicat luni de o firmă de cercetare, anunță Rueters, citat de Adevărul.ro.

Cu mai puțin de trei săptămâni înainte de termenul inițial de retragere, parlamentarii britanici urmează să voteze marți dacă aprobă sau nu acordul covenit de guvernul May cu negociatorii de la Bruxelles în luna noiembrie, dacă Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană fără un acord sau dacă Articolul 50 al Tratatului Uniunii Europene va fi prelungit.

Raportul realizat de firma New Financial, ce reprezintă una dintre cele mai detaliate analize referitoare la impactul Brexit-ului asupra serviciilor financiare, arată că numai Dublinul a atras 100 de transferuri, Luxemburgul 60, Parisul 41, Frankfurtul 40 şi Amsterdamul 32.

New Financial a explicat că jumătate din firmele de administrare de active afectate, cum ar fi Goldman Sachs Investment Management, Morgan Stanley Investment Management şi Vanguard, au optat pentru Dublin, oraş urmat de Luxemburg, care a atras firme ca Schroders, JP Morgan Wealth Management şi Aviva Investors.

Aproape 90% din totalul firmelor care se mută la Frankfurt sunt bănci, iar două treimi dintre cele care se transferă la Amsterdam sunt platforme de tranzacționare sau firme de borkeraj. Parisul creează o nișă pentru operațiunile pe piețe și tranzacții ale băncilor și atrage o gamă largă de firme.

New Financial a identificat 5.000 de angajaţi transferaţi sau angajaţi local, cifră aşteptată să crească în următorii ani.

O măsură mai bună de evaluare a impactului Brexit-ului este mărimea activelor şi fondurilor transferate, potrivit raportului.

Zece bănci şi bănci de investiţii mari transferă cumulat active de 800 de miliarde de lire sterline din Marea Britanie, respectiv 10% din activele bancare din ţară. Un număr mic de asigurători au mutat în total active în valoare de 35 de miliarde de lire, iar un număr de firme de administrare a activelor au transferat în total fonduri de 65 dde miliarde de lire.

Cu doar trei săptămâni înainte de termenul inițial de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, situația Brexit-ului este învăluită în incertitudine.

În vreme ce premierul Theresa May solicită sprijinul Bruxelles-ului pentru a depăși impasul politic, europenii consideră că au atins deja limita concesiilor pe care le puteau face guvernului britanic pentru a-i permite să-i convingă pe membrii Camerei Comunelor să sprijine acordul de retragere.

Sursa: caleaeuropeana.ro