Protrivit jurnaliştilor belgieni, oficialii companiei Lukoil – cel mai mare producător de petrol privat din Rusia – a apelat la ajutorul vicepreședintelui Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, pentru rezolvarea litigiului care îi amenință activitatea în Europa.
Vicepreşedintele Lukoil, Thomas Mueller, a declarat că firma sa dorește o anchetă deschisă și transparentă în scandalul privind acuzațiile de spălare de bani și evaziune fiscală aduse rafinăriei sale din România. Mueller susţine că urmărirea penală demarată în cazul rafinăriei, nu are nicio bază reală.
În anul 2014, procurorii Parchetul Curţii de Apel Ploieşti au acuzat Lukoil de decapitalizarea rafinăriei prahovene Petrotel, începând urmărirea penală pentru spălare de bani şi evaziune. Despăgubirea cerută de anchetatori se ridică la 230 de milioane de euro.
Mueller a adăugat că Lukoil a crezut că dosarul se va rezolva însă, joia trecută (9 iulie), procurorii au dispus confiscarea a 2 miliarde de dolari din activele deținute de Lukoil Group Holding, proprietarul tuturor activelor Lukoil din întreaga UE, solicitând de asemenea, înghețarea conturilor bancare din Marea Britanie.
Comparativ cu cele 2 miliarde de dolari, operațiunile Lukoil din Benelux (o rafinărie în Țările de Jos și peste 100 de staţii de distribuţie carburanţi în Belgia, Olanda și Luxemburg) au o valoare ce se ridică la aproximativ 1 miliard de dolari. Conturile Lukoil din România, Marea Britanie şi Olanda au fost blocate încă de săptămâna trecută. Potrivit executivului, procurorii români au confiscat deja active ale grupului Petrotel, mult mai mari decât valoarea creanțelor. Mueller susţine că aceste creanţe se ridică la 500-600 de milioane de dolari.
Thomas Mueller a spus că urmărirea penală a afectat imaginea şi reputația companiei periclitând, totodată, buna desfăşurare a activitățiilor sale.
“Dacă ne blochează conturile, ne vom închide”, spune Mueller.
Acesta a mai declarat că el si colegii săi au fost șocați și frustraţi. Managerul financiar al Lukoil a fost împiedicat să părăsească cele două județe aflate sub jurisdicția instanței Ploiești timp de nouă luni.
“Noi credem în Europa, am investit în Europa, vom continua să investim în Europa”, a declarat Mueller şi a explicat că, în România, compania operează de 17 ani, timp în care a investit 540 milioane dolari și a efectuat curățarea substanțială a mediului.
“Dacă ne-am opri, 4.000 de români își vor pierde locurile de muncă”, a adăugat vicepreşedintele Lukoil.
Sursă: euroactiv.ro
Consultă articolul integral pe EurActiv.com.