Să trăim ca-n Europa!

Rusia folosește Siria ca poligon de test pentru armele sale noi

Rusia folosește Siria ca poligon de test pentru armele sale noi

16/10/2015
|
0 Comments
|

Operațiunea Kremlinului în Siria durează deja de circa trei săptămâni. O ocazie perfectă pentru a testa noile sale arme și pentru a transmite un mesaj Occidentului.

Președintele rus Vladimir Putin vorbea cu mândrie despre noile rachete balistice Kalibr, testate pentru prima dată în luptă cu ocazia intervenției din Siria. Rachetele Kalibr sunt în dotarea Federației Ruse de doar trei ani, iar laudele lui Putin nu conteneau, conform Die Welt.

Un singur lucru nu a menționat liderul rus: faptul că patru din cele 26 de rachete Kalibr au ajuns, conform oficialilor americani, pe teritoriu iranian. Atât Moscova, cât și Teheranul au dezmințit informația.

Experții militari internaționali se îndoiesc de necesitatea strategică a lansării de rachete balistice împotriva țintelor din Siria. Ele puteau fi bombardate fără efort prea mare și cu avioanele dislocate în regiune. Dar, probabil, Putin vroia să transmită un mesaj Occidentului: avem arme noi și suntem pregătiți să le și folosim.

Putin însuși a spus în interviul acordat televiziunii de stat: „Una e să se știe la nivel de experți că Rusia are asemenea arme, dar cu totul alta e să se convingă lumea că ele există într-adevăr, că sunt de calitate maximă, că există oameni care știu să le utilizeze eficient și că Rusia este pregătită să le folosească”.

Testarea armelor este evidentă și din delarațiile unui general rus în rezervă, șef al unui thinktank militar de la Moscova. Acesta spune că „până acum, lumea credea că atacarea unor ținte cu rachete balistice este un privilegiu al americanilor. Rusia a arătat însă că dispune și ea de astfel de arme”.

Dincolo de rachetele Kalibr, Rusia a trimis în Siria avioane SU-25 și SU-25, ele formează nucleul dur al raidurilor aeriene. Dar există și șase bombardiere SU-34, modele mai noi, și patru avioane multirol SU-30, care pot fi utilizate și ca avioane de vânătoare. La capitolul elicoptere, Kremlinul etalează 12 elicoptere de asalt MI-24 și elicoptere blindate de transport MI-8.

La aeroportul Latakia, Rusia a amplasat sisteme de apărare antiaeriană Panzir-21. Deși declarațiile oficiale de la Moscova spun că nu se ia în considerare o ofensivă terestră, bazele rusești din Siria au în dotare tancuri T-90.

Sursa: euroactiv.ro